Stranka Zeleno-levi front tražiće od Gradske izborne komisije u Beogradu da zatraži izjašnjenje Gradske opštine Novi Beograd o potpisima Ruske stranke, koja je danas predala listu za nove beogradske izbore. Pravni tim ZLF je na društvenoj mreži Iks (X) naveo da su svi potpisi Ruske stranke overeni kod opštinskih overitelja, od kojih većina upravo na Novom Beogradu.

„Imajući u vidu da su u decembru upravo potpisi overeni kod opštinskih overitelja bili falsifikovani, ZLF će zahtevati da GIK, s tim u vezi, traži izjašnjenje od opštine Novi Beograd“, dodaje se u objavi.

Pravni tim ZLF je ranije naveo da je izborna lista Ruske stranke na decembarskim izborima bila prva kod koje su primećeni falsifikovani potpisi podrške, ali da država nije reagovala i da niko nije procesuiran.

Ruska stranka predala je danas GIK listu za lokalne izbore u Beogradu, 2. juna, a među kandidatima za odbornike su i predstavnici Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i Nove komunističke partije Srbije (NKPJ).

Ta lista je na beogradskim izborima 17. decembra osvojila je 0,4 odsto glasova, dok je na parlamentarnim izborima osvojila 0,31 odsto i jedan poslanički mandat, jer je nastupala kao manjinska lista.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.