Под претњом тужбом, Информер, Новости и Србија Данас објавили деманти и извињење иницијативи Не давимо Београд.

Након што су прошле недеље објавили „доказе“ и скандализовали јавност оптужујући иницијативу Не давимо Београд за умешаност у закулисним радњама страних агената и светских моћника који желе да сруше Вучићеву власт и тиме напакосте Србији, ове недеље таблоиди су под претњом тужбом почели да објављују извињења и деманте исте те вести.

FOTO VIDEO demanti

У текстовима под насловима као што је онај објављен у Информеру „(ФОТО/ВИДЕО) ШОКАНТНО! ОВО ЈЕ НЕОБОРИВИ ДОКАЗ ДА АМЕРИКА СТОЈИ ИЗА ПРОТЕСТА У БЕОГРАДУ!“ или блажа варијанта у Новостима „Амерички прсти у протестима“ медији су извештавали о сусретима америчких специјалних агената са организаторима протеста 1 од 5 милиона. Према наводима ових медија, ове састанке органиyовао је члан иницијативе Не давимо Београд, Денис Ибишбеговић, близак америчкој амбасади. Листови без икакве задршке говоре да „Нема дилеме да политичко одељење америчке амбасаде у Београду координира демонстранцијама и даје инструкције њиховим организаторима.“ Иницијатива Не давимо Београд, као „доказани издајник“ у чланку је више као потврда да се ради о неким сумњивим радњама.

Деманти, под претњом тужбом, упућен редакцијама дневних новина АЛО, Информер, Новости, портала Србија Данас и Говори Србија, као и јавног сервиса Радио телевизије Војводине, преносимо у целости:
„Није тачно да је поменути Денис Ибишбеговић припадник иницијативе Не давимо Београд, а такође није тачно да он иступа испред и у име иницијативе Не давимо Београд.
Из композиције текста, избија ЗЛА НАМЕРА и сензационалистички став у писању, што у вашем тексту није ограничено само на лице које приказујете као представника иницијативе, већ на све активисте и симпатизере иницијативе Не да(ви)мо Београд, које приказујете као оне који не воле своју државу и као оне који раде у интересу супротном од интереса грађана.
Иницијатива Не давимо Београд организовала је преко десет великих протеста и бројне мање протестне акције током којих је десетине хиљада грађана показало своје незадовољство како суспедновањем правног система државе да би се заштитили они који су организовали, планирали, спровели и заташкавали везивање грађана и рушење објеката у Херцеговачкој улици у изборној ноћи између 24. и 25. априла 2016. године, тако и незадовољство политиком отимања јавних добара која припадају свим грађанима зарад профита и интереса мале групе људи блиских властима. Ни данас, када грађани опет пуне улице, и то не само Београда већ и градова читаве Србије, гласно постављајући захтеве за заштитом од свакодневних злоупотреба власти и грубог кршења основних права, захтеви грађана не представља позив на дестабилизацију државе, а како тврдите у објављеном тексту. Штавише, упорно одбијање власти да грађанима и грађанкама Србије омогући достојанствен живот и заштиту од корупције и криминала којима су испуњени редови владајуће странке, оно је што води у дестабилизацију нашег друштва.
Иницијатива Не давимо Београд своју посвећеност јавном интересу грађана и грађанки Београда и Србије, показује бавећи се питањима квалитета живота грађана и доследно се супротстављајући манипулацијама и малверзацијама, указујући на повреде закона и прописа и заташкавање и избегавање одговорности од стране људи на власти и њима блиских особа.
Сматрамо да сте спорним чланком злоупотребили функцију новинара и обманули јавност. О активностима иницијативе нисте извештавали на инстинит, објективан и професионалан начин. Стога вас молимо да, у складу са законом, објавите овај одговор.“

До сада је деманти објављен у Информеру, Новостима и Србији Данас.

Objavljen demanti

Ово је само један од многих чланака којима се активисти иницијативе Не давимо Београд квалификују као страни плаћеници, издајници, рушитељи државе и слично. Ради се о добро осмишљеној кампањи у којој прво политичари цртају мете на челима неподобних грађана или новинара, затим режимским медијима ове опасне дисквалификације се преносе до шире јавности и на тај начин ствара атмосфера линча, која се материјализује даље на друштвеним мрежама или у јавном простору. Активисти иницијативе Не давимо Београд жртве су ове кампање од почетка великих протеста против фантомског рушења у Херцеговачкој улици.

Иницијатива Не давимо Београд пријављује све претње полицији и до сада имамо преко 30 случајева, а такође водимо три процеса против дневних новина Информер. Један од њих је завршен првостепеном пресудом по којој је овај лист и његов главни уредник Драган Ј Вучићевић дужан да иницијативи Не давимо Београд исплати укупно 510 хиљада динара.