Pokret Ne davimo Beograd formirao je, zajedno sa Otvorenom građanskom platformom AKCIJA i Ekološkim ustankom zeleno-levu kaoliciju MORAMO koja će se kandidovati na predstojećim gradskim i republičkim izborima. Pored ove tri organizacije, koaliciju MORAMO čini i veliki broj drugih pojedinaca, aktivista i pokreta.

Govor Dobrice Veselinovića na predstavljaju koalicije MORAMO

Ključne teme na kojima će se bazirati zajednički rad u okviru koalicije MORAMO su svakako ekologija i borba za zdravo životno okruženje.

U društvu sa ovako izraženim ekonomskim nejednakostima, kao što je Srbija, jedno od najvažnijih pitanja kojima ćemo se baviti je socijalna pravda, odnosno borba za bolje uslove života i rada građana.

Budućnost u koju gledamo ne može biti ostvarena bez velikog ulaganja u obrazovanje.

Urbanistički razvoj naših gradova mora biti takav da stvara gradove koji pripadaju građanima, a ne tajkunima koji popunjavaju svaki metar javnog prostora.

Pored ovih tema za našu koaliciju je važno da se ostvari suštinska decentralizacija Srbije koja podrazumeva donošenje više značajnih odluka na lokalu, blizu građana, i lokalni ekonomski razvoj, a ne da sve počinje i završava se u Beogradu.

Pandemija nam je pokazala koliko je naš zdravstveni sistem u rasulu i da moramo uložiti velike napore da obezbedimo negu i neophodno lečenje svim našim građanima.

Formiranje koalicije MORAMO dolazi u trenutku velikog rasta podrške pokretu Ne davimo Beograd u Beogradu, kao i cele zeleno-leve grupacije. Istraživački centar Demostat objavio je da je podrška koaliciji oko 13 procenata u Beogradu, odnosno oko 7 procenata na nivou Republike. Takođe, istraživanja pokazuju da je najveća šansa za pobedu opozicije upravo u glavnom gradu, a smena vlasti u Beogradu mogla bi da bude i prvi korak ka oslobađanju cele Srbije.

Pogledajte predstavljanje koalicije MORAMO

Predstavljanje zeleno-leve koalicije MORAMO, pokreta Ne davimo Beograd, Otvorene građanske platforme AKCIJA i Ekološkog ustanka koja pored ovih organizacija okuplja i veliki broj aktivista i lokalnih pokreta. Javni događaj na kome su govorili Dobrica Veselinović i Biljana Đorđević ispred pokreta Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović i Dušica Barović, ispred OGP AKCIJA, Danijela Nestorović i Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred Ekološkog ustanka.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.