Zeleno levom frontu pristupili su večeras članovi Novog Optimizma, njegov osnivač, Branislav Guta Grubački i profesorka sociologije Senka Jankov, i najavili formiranje gradskog odbora Zeleno-levog fronta u Zrenjaninu.

Na večerašnjem okupljanju u Zoni društvenog dijaloga obratio se profesor Čedomir Čupić koji je, između ostalog, rekao da ga raduje što su se Zrenjaninci na neki način duboko opredelili da učestvuju u političkom životu s jedne strane u jednoj novoj partiji na našoj političkoj sceni, Zeleno levom frontu, a s druge strane što je to odličan spoj aktivista i ljudi koji su „zvonili“ po vojvođanskim prostorima.

Čupić se osvrnuo i na nedavne izbore i rekao da je konačno počela da se raščišćava politička scena Srbije i da je vreme da konačno shvatimo da nema demokratije i dobrog političkog života bez tačno vidljivih i pročišćenih stvari, ali da se stvorio jedan blok partija koje ipak u sebi nosi onu čvrstinu i ispravnost građansku.

Kopredsednik Zeleno levog fronta Radomir Lazović rekao je da je zalaganje Branislava Grubačkog poznato Zrenjanincima i da je njegova energija nezaustavljiva a da je profesorka Senka Jankov ostavila trag ne samo u ličnom delu nego i kroz svoje đake koje uči zaista pravim vrednostima.

Zahvalivši im na pristupanju Zeleno levom frontu, Lazović je rekao da postoji zajednička želja da se zajedno bore u stvaranju drugačijeg Zrenjanina i Vojvodine.

„Zrenjanin je jedan od najznačajnijih gradova u Srbiji ali je za ovaj naš Zeleno levi front značajan jer se ovde prelamaju sve teme koje su nama važne, u ovom gradu toliko godina nema zdrave vodu za piće, a to su naše glavne teme , očuvanje prirodnih dobara, osnovne životne potrebe, voda, kanalizacija vazduh, to nam je najvažnije“, kazao je Lazović.

Senka Jankov istakla je da je odluka koju koju je donela, da iz građanskog aktivizma pređe u sasvim neke druge vode i da svoj rad i sve svoje aktivnosti usmeri na ozbiljniju institucionalnu borbu nije bila laka, ali sa druge strane nije bilo ni mnogo dileme koje bi to opcija zaista uopšte dolazila u obzir.

„Zeleno levi front je jedina politička opcija sa čijim se programom i ciljevima sam mogla da se složim zato što su one utkane i u moj svakodnevni rad sa učenicima, priča i borba za vladavinu prava i za pravnu državu, priča o društvenim nejednakostima, skretanje pažnje na različite marginalizovane grupe, građenje svesti o važnosti i građanskog učešća i kritičkog razmišljanja kod mladih, kao i naravno priča o ekološkim pravima i slobodama je nešto što je meni lično izuzetno važno i značajno“, kazala je ona.

Branislav Grubački je ukazao je da pristupanje Zeleno levom frontu za njega znači novi početak budući da se posle 20 godina vratio u politički život i pozvao mlade i nove ljude da mu se priključe.

Kazao je da Novi optimizam nastavlja svoj život, a da su njih dvoje rešili da se uključe u direktnu političku borbu i da svojim ličnim primerom pošalju poruku Zrenjanincima i građanima Vojvodine koja je devastirana da se uključe u politički život kako bi zajedno promenili i način političke kulture i način komunikacije u celoj Srbiji.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.