Pravni tim Ne davimo Beograd pokrenuo je niz postupaka povodom neželjenih telefonskih poziva koje su građani i građanke dobijali od Srpske napredne stranke u toku prošlogodišnje predizborne kampanje. U ovom procesu razotkrili smo na koji način su bili organizovani fantomski „call centri“ za te potrebe.

Firma preko koje je ova operacija išla je „PhotoNet Doo”, sa sedištem u Agostina Neta 42a, registrovana je kao „DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU TRGOVINU I DIGITALNO KOLOR ŠTAMPANJE”, dok su pozivi organizovani sa privremene adrese u Bulevaru Zorana Đinđića 2a.

Brojevi preko kojih su stizali pozivi bili su namenski registrovani na mikro preduzeće – fotokopirnicu „PhotoNet Doo”, koja je pokrenula „call servis” mesec dana pre izbora, a zahtev za demontažu broja podnet je dva dana po završetku izbora 23. juna 2020. godine. Uslugu koja za biznis korisnike omogućava manipulaciju sa velikom količinom telefonskih brojeva, ova mikro firma je platila malo više od 2.000.000 dinara.

Podsećamo, posle velikog broja pritužbi građana da su u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore u junu 2020 godine, dobijali neželjene pozive sa nepoznatih brojeva preko kojih su ljudi pozivani da glasaju za Aleksandra Vučića, Ne davimo Beograd je pokrenuo postupak protiv Srpske napredne stranke. Nakon ćutnje SNS na naše zahteve, obratili smo se povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, čiji odgovor očekujemo u narednom periodu.

Ne davimo Beograd smatra da se ovim potvrđuje još jedan zakulisani poduhvat Srpske napredne stranke, putem kojeg su hiljade građana uznemiravane i ubeđivane da glasaju za Aleksandra Vučića.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Danas: Vučić prisilu i zastrašivanje naziva demokratijom

Mi nemamo ništa protiv kampanje od vrata do vrata, ali i te kako imamo protiv zastrašivanja građana koje aktivisti SNS sprovode kada u ovakvu kampanju idu sa biračkim spiskovima koje ne bi smeli da kod sebe imaju, niti bi smeli da obične građane koji im nisu dali saglasnost za korišćenje njihovih podataka pozivaju na dan izbora ili im kucaju na vrata pritiskajući ih da izađu na izbore i glasaju za SNS – ističe za Đorđević za Danas.

Dok Srbija stoji pod pandemijom, Vesić u kafani sa ćebadima na prozorima

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojima se vidi Goran Vesić kako lumpuje u kafani sa živom muzikom i ćebadima na prozorima, pokret Ne davimo Beograd zahteva njegovu hitnu smenu. Vesić je pored zamenika gradonačelnika Beograda i člana kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, pa je njegova odgovornost u tome i veća, a ponašanje skandalozno i za svaku osudu.

Milenijum tim tužio Ne davimo Beograd

Građevinska kompanija „Milenijum tim” tužila je pokret Ne davimo Beograd radi naknade materijalne štete u iznosu od skoro 12 miliona dinara, zbog objavljivanja teksta o promeni urbanističkog plana kojim se ovoj kompaniji omogućava rušenje istraživačko-razvojnog instituta Goša i izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na istom mestu.