Danas smo ispred Narodne skupštine Republike Srbije, umesto crvenog tepiha kojim se tradicionalno dočekuju visoke zvanice, razvili tepih laži, podmetačina i blaćenja. Tepih sa naslovnim stranama režimskih medija poruka je predstavnicima Evropskog parlamenta da je stanje demokratije u Srbiji duboko uznemirujuće i da se preko toga ne sme preći.

Inicijativa Ne davimo Beograd pozdravlja interesovanje Evorpskog parlamenta za stanje demokratije u Srbiji, ali upozoravamo učesnike razgovora da je situacija mnogo gora od one koju se predstavnici vlasti upinju da pokažu i da građani Srbije neće pristati na lažirane izbore.

Bojkot izbora, koji su proglasile opozicione organizacije, posledica je višegodišnje okupacije državnog aparata od strane partije na vlasti. Ogromnim zloupotrebama javnih funkcija, neprestanim kršenjima zakona i procedura, prisvajanjem institucija sistema, ucenama, nasiljem i pretnjama, kao i apsolutnom kontrolom i zloupotrebom medija, naša država je okupirana. Za posledicu, ovo ima sve lošije uslove života građana, preko čijih leđa se prelama nezasita glad kriminalne političke elite za profitom.

U ovom trenutku postoji nepodeljeno saglasje svih opozicionih političkih aktera, eksperata i organizacija civilnog društva da u Srbiji ne postoje uslovi za fer izbore. U periodu do marta sledeće godine nema vremena, a ni političke volje, da se naprave ključne promene koje će ovo stanje promeniti. Zato je bojkot lažiranih izbora jedino rešenje kojim započinjemo borbu za demokratsku i slobodnu Srbiju.

Predstavnike Evropskog parlamenta pozivamo da sagledaju realno sumornu sliku naše države i da nam, u periodu nakon bojkota, pomognu u demokratizaciji zemlje i pozitivno utiču na promene koje će obezbediti poštene izbore u roku koji je neophodan da se one ostvare.

Sve učesnike ovih razgovora pozivamo da interese građana i građanki Srbije stave iznad sopstvenih borbi za mandate i funkcije i ne dozvole da vlast njihovo učešće na pregovorima iskoristi kako bi se predstavila u lažnom svetlu i još jednom obmanula građane i građanke Srbije.