Povodom izjava Aleksandra Vučića u kojima na uvredljiv način pokušava da umanji značaj izveštaja organizacije Fridom haus (Freedom House) u kojoj je Srbija ocenjena kao balkanska država koja je u najvećoj meri nazadovala u oblasti sprovođenja demokratskih reformi, reagovao je Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd i koalicije MORAMO. Aleksandar Vučić je govoreći o ovom izveštaju rekao da je on “kao da je pisao neki niži činovnik, nepismeni iz koalicije “Moramo”.

“Odgovorni državnici na kritiku odgovaraju konkretnim rešenjima kako da se unaprede oblasti koje nisu na zadovoljavajućem nivou, a Aleksandar Vučić uvredama i omalovažavanjem. I na ovaj način on potvrđuje pisanje Fridom hausa o tome da je u Srbiji na vlasti autoritarni režim koji vlada političkim represijama.
Ne davimo Beograd i koalicija MORAMO, podsećaju predsednika Republike da u ovim organizacijama ne postoje viši i niži činovnici, posebno ne nepismeni i pozivaju ga još jednom da proveri diplome i testira pismenost članova svoje stranke i viših i nižih činovnika koje je ona imenovala. Svojim odnosom prema obrazovanju, ova stranka je dovela do toga da svaki treći učenik u Srbiji bude funkcionalno nepismen, jer pismenost nije preporuka za državne funkcije. Ove uvrede za nas samo znače da smo na dobrom putu.” – poručio je Lazović i dodao da je ponosan na sve članove pokreta Ne davimo Beograd i koalicione partnere u MORAMO.

“Ljudi su uložili ogroman trud da zajedno popravimo društvo u kojem živimo, bore se protiv uništavanja prirode, za smanjenje ekonomskih nejednakosti, kvalitetno obrazovanje, pristupačno i dobro zdravstvo, čistu vodu, protiv seče šuma, za čist vazduh i to je za čestitanje, a ne za uvrede. Ali naravno da od Vučića ništa drugo ni ne očekujemo.”

Podsećamo da je na osnovu izveštaj Fridom Hausa Srbija treću godinu zaredom ne spada u kategoriju demokratskih država – već među hibridne režime u kojima je, vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene u kojoj se sprovodi politička represija.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.