Obaveštavamo javnost da je veliki broj zvaničnih automatskih mernih stanica koje mere zagađenje vazduha u našim gradovima, van funkcije. Ni aplikacije koje u realnom vremenu prenose ove podatke, poput AirCare-a, kao i sajt Agencije za zaštitu životne sredine koja je zadužena za rad automatskih mernih stanica, već dva dana nemaju informacije o zagađenju vazduha.

U trenutku kada se naši gradovi sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova i da Srbija na godišnjem nivou izgubi skoro 7.000 građana usled zagađenja vazduha, činjenica da su podaci sa državnih mernih stanica nedostupni građanima je skandalozna. Ovo nije prvi put da automatske merne stanice budu van funkcije, posebno u danima kada je evidentno veliko zagađenje vazduha. Manir predstavnika zvaničnih institucija je da umanjuju značaj zagađenja ili da negiraju podatke o zagađenju. Očito da su onemogućavanjem rada i pristupa zvaničnim podacima o stepenu zagađanje vazduha pronašli inovativan način kako da obmanu građane i da sakriju podatke o zagađenje vazduha. Pozivamo Filipa Radovića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine, da se hitno i bez odlaganja obrati javnosti i objasni građanima šta se dešava sa podacima i automatskim mernim stanicima koje registruju podatke o zagađenju vazduha.

Posebno želimo da naglasimo da su za sredu 5. februar najavljene protestne akcije i skupovi u preko 20 gradova širom Srbije na kojima će građani zahtevati da državne službe prestanu sa umanjivanjem problema zagađenja  kao i da pokrenu konkretne korake kako bi se ovaj problem rešio. Jedna od prvih mera koju zahtevamo jeste pravovremeno i tačno informisanje građana o zagađenju vazduha.

Gradovi koji su se odazvali pozivu Građanskog fronta i inicijative Ne davimo Beograd su: Niš, Kraljevo, Novi Sad, Smederevo, Valjevo, Požega, Vlasotince, Kula, Apatin, Užice, Gornji Milanovac, Inđija, Beograd, Subotica, Pančevo, Kosjerić, Bačka Topola i Raška, a očekuje se da se još gradova pridruži.

Sve informacije o borbi za čist vazduh 5. februara možete naći na:

https://www.facebook.com/events/2683804815038221/