Iako su meseci mukotrpnih pregovora između Vlade i predstavnika frilensera doveli do usvajanja nekoliko dobrih parcijalnih rešenja koje je pokret Ne davimo Beograd predlagao još u vreme kada su ti pregovori započeli, ipak smatramo da je država propustila još jednu priliku da reformiše poreski sistem, tako da on zaista bude pravičan za sve građane.

Pozitivna je činjenica da će velikom broju ljudi koji su ostvarivali prihode do 64 hiljade dinara mesečno biti odobreno potpuno oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa. Upravo to je bio osnovni postulat predloga Ne davimo Beograd. Takođe pozdravljamo i uvođenje neoporezivog dela za sve one koji povremenim poslovima dopunjuju budžet. I za to smo se zalagali. Sa druge strane, usvojeno rešenje i dalje ostavlja velika dugovanja značajnom broju ljudi, a ni na koji način ne donosi nova rešenja koja bi napravila korak ka fer i pravednom poreskom sistemu u celosti.

Problem frilensera samo je mali deo problema nepravičnog poreskog sistema u našoj državi. Srbija je društvo sa najvećim ekonomskim nejednakostima u Evropi, a umesto da to pokušavamo da popravimo, naš poreski sistem je ustrojen tako da je izrazito nepravičan i odgovara upravo ovom malom broju neprimereno bogatih, odnosno posebnim politički uticajnim društvenim grupama. Ne davimo Beograd će otvoriti pitanje donošenje seta poreza koji će za cilj imati veće oporezivanje nagomilanog bogatstva ovih grupa kroz porez na imovinu u kojoj se ne živi, na ukupno bogatstvo i porez na nasleđe i poklon u situaciji kada se nasleđuju velika bogatstva.

Još na samom početku rasprave o oporezivanju frilensera Inicijativa Ne davimo Beograd je zauzela principijelan stav da je krajnje vreme da se započne rad na temeljnoj reformi poreskog sistema koji nam iz dana u dan daje premere svojih nedostataka. Ovaj posao neće biti ni lak, ni jednostavan i zahtevaće, ako želimo da uspe, širok društveni dijalog. A taj dijalog vlast Aleksandra Vučića očigledno nije u stanju da obezbedi ili ga se plaši, pa se parcijalnim rešenjima zapušavaju rupe.

Pročitaj i ovo:

Ne davimo Beograd otpočeo obuku kontrolora: Prijavi se!

Pokret Ne davimo Beograd je otpočeo obuku kontrolora i formiranje tima za kontrolu izbora, kako bismo spremno dočekali predstojeće gradske izbore. Iako pregovori o izbornim uslovima još uvek traju i ne znamo da li će se steći uslovi da građani slobodno izraze svoju volju na izborima, od čega zavisi i da li će Ne davimo Beograd na njima učestvovati, spremamo se kao da učestvujemo, i zato nam je vaša pomoć jako važna. Prijavite se!

Robert Kozma za VOA: Izborni uslovi se moraju poboljšati

"Mi ovaj razgovor vodimo zato što u Srbiji na snazi nije demokratski režim. Nažalost, postojeća vlast je od neke izborne demokratije svela Srbiju na nedemokratski hibridni režim. I to je konstatovano u raznim izveštajima, od Fridom hausa, ali i u izveštaju Evropskog parlamenta. Zbog toga se vodi ovaj razgovor i ne traže se nikakvi ustupci za političke aktere. Ne, traži se poštovanje prava građana", kaže Kozma.

Luna park: Jednačina promene u viru interesa

Suzana Zlatanović i njen #LunaPark zakucali su na vrata štaba pokreta „Ne davimo Beograd” u potrazi za rešenjima kako da gradu, a i nama građanima - bude bolje i da se agonija od mali milion nepravdi već jednom zaustavi...