Samo dan uoči Protesta protiv državnog kriminala, na adresu Dobrice Veselinovića, iz pokreta Ne davimo Beograd, stiglo je rešenje za prinudnu naplatu kazne zbog organizacije javnog okupljanja. Naime, rešenjem se nalaže plenidba zarade okrivljenog Veselinovića, do naplate kazne od 40 hiljada dinara. Ovo je samo jedan od preko 30 procesa koji su se vodili ili se vode protiv aktivista Ne davimo Beograd. Dok se aktivisti i nepodobni građani progone, najviši državni vrh prolazi nekažnjeno vršeći najteža krivična dela.

Javni događaj za koji je naložena naplata plenidbom imovine Veselinovića, “Srce za Davida” održan je pre tri godine kao reakcija na masovna hapšenja građana u Banjaluci.

Posebno treba imati u vidu da je i Ne davimo Beograd i Veselinović lično, nedavno tužen od strane firme “Milenijum tim” koja za naknadu štete traži čak 100 hiljada evra. U pitanju je kompanija bliska Siniši Malom, koja se bavi izgradnjom “Beograda na vodi”.

“Mi smo na meti Srpske napredne stranke i njenih satelita, od svog nastanka. Pored ovih sudskih procesa kojima pokušavaju da nas sabotiraju i opterete, prisluškuju nam telefone, a često su naši aktivisti praćeni. Ono što je karakteristično za ove napade je da se oni po pravilu dešavaju kada skrenemo pažnju javnosti na štetne poteze vlasti ili kada organizujemo proteste. Npr. kada smo se zajedno sa 80 hiljada građana usprotivili seči šume na Košutnjaku, u roku od samo nedelju dana, čak tri puta su pokušali da nam upadnu u prostorije. Ovi napadi nam govore da smo na pravom putu.” – izjavio je Dobrica Veselinović.

Dok sa jedne strane naše pravosuđe progoni one koji se usude da ukazuju na kršenja zakona i kritički govore o vlasti, sa druge najviši državni funkcioneri prolaze nekažnjeno u vršenju najtežih krivičnih dela. Imena ministara Siniše Malog, Nebojše Stefanovića ili Aleksandra Vulina sinonim su za kriminal. U nedavno objavljenim Pandora papirima dobili smo i potvrdu da ljudi na najvišem državnom vrhu posluju po ofshore destinacijama i skrivaju imovinu koju su stekli kršeći zakone. Srpska napredna stranka je političko krilo državnog kriminala i služi kao kišobran za najteža kriminalna dela.

Naše pravosuđe nalazi se u crvenoj zoni iz koje neće biti povratka ukoliko se odlučno ne suprotstavimo daljoj kriminalizaciji društva. Nezadovoljstvo građana je više nego opravdano. Zato vas pozivamo da nam se pridružite ispred Republičkog javnog tužilaštva, u Nemanjinoj 22, u subotu 16. oktobra, u 12 časova na Protestu protiv državnog kriminala.

U subotu 16. oktobra zato pozivamo vas na protest protiv državnog kriminala, ispred Republičkog javnog tužilaštva u Nemanjinoj 22. Pozovite prijatelje, kolege, komšije i sve one ljude kojima je stalo da živimo u društvu bez kriminalaca na vlasti.

Pročitaj i ovo:

Dobrica Veselinović na protestu: Suprotstavimo se nepravdi i režimskom kriminalu

Govor Dobrice Veselinovića na protestu protiv režimskog nasilja, koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.

Important news from Serbia: Protests and para-police brutality

Expropriation law, lithium mining, referendum law, and the corrupted state of violence have been the main topics lately in Serbia. Thousands of people protested in smaller and bigger places around the country on 27th of November. Violence in the cities of Novi Sad and Zrenjanin escalated, while those in Šabac were confronted not only by policemen’s batons but also sticks, baggers, and even attacked by hammers. The violent hooligans have been proclaimed as ,,citizens… who continued their journey to Belgrade…(for) celebration of the anniversary of the founding of the SNS (Serbian Progressive Party)’’ by pro-government media.