Aktivisti pokreta Ne davimo Beograd su danas iz protesta zbog katastrofalnog stanja Pančevačkog mosta poručili transparentom: Dosta žrtava, popravite most!

Sve češće nesreće koje se dešavaju na Pančevačkom mostu odnose i ljudske živote. Ugroženi su i vozači automobila, i pešaci i biciklisti koji koriste trotoar mosta. Nedavno je dvoje ljudi izgubilo život kada su zbog neadekvatne ograde sleteli sa mosta u reku, a nakon toga je i dvanaestogodišnji dečak ozbiljno povređen krećući se biciklom na mostu.

Ove najnovije nesreće su samo deo niza ozbiljnih incidenata koji se dešavaju kao posledica katastrofalnog stanja mosta, odnosno odbijanja vlasti da ga popravi. Šta je još potrebno da se desi kako bi se ovaj most koji dnevno koristi preko 100 hiljada vozila rekonstruisao i popravio?

“I biciklistička udruženja i pokret Ne davimo Beograd godinama ukazuju na probleme sa Pančevačkim mostom ali kao da nikoga nije briga što se ove nesreće dešavaju iznova i iznova. Da li smo mi koji živimo na levoj obali Dunava građani drugog reda kad nikome iz vlasti nije stalo do naše bezbednosti ili do toga da ne stojimo svaki dan zaglavljeni u gužvama na mostu?” – upitao je Zoran Bukvić, koordinator grupe za saobraćaj Ne davimo Beograd.

Pokret Ne davimo Beograd insistira na tome da se pešačke površine na Pančevačkom mostu preimenuju u pešačko-biciklističke (što je moguće po sadašnjem zakonu) i da se rekonstruišu, a da se između tih staza i kolovoza postavi elastoodbojna ograda, koja bi imala dvostruku namenu. Primarna namena ograde bi bila da spreči da se vozila koja se sudare prevrnu tako da izlete sa konstrukcije mosta, a sekundarna da razdvoji pešake i bicikliste od kolovoza, što bi takođe sprečilo nesreće.

Pokrenuta je i peticija sa istim imenom “Dosta žrtava, popravite Pančevački most!” na linku:
https://www.peticije.online/dosta_zrtava_popravite_most

Pročitaj i ovo:

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.

Veselinović za N1: Parlamentarna većina uplašena, SNS izvlači tešku mašineriju

Dobrica Veselinović, odbornik u Skupštini Grada Beograda, rekao je da poslanici iz Ne davimo Beograd sami pišu svoje govore, za razliku od poslanika Srpske napredne stranke za koje je kazao da sa sobom nose skripte sa uvredama. Veselinović je tako odgovorio na optužbe premijerke Ane Brnabić koje je iznela u Skupštini Srbije. On je dodao da je to znak da su se poslanici vladajuće većine uplašili opozicije u parlamentu i da izvode tešku mašineriju.