Povodom izjava Aleksandra Vučića, da šuma na Košutnjaku neće biti posečena, inicijativa Ne davimo Beograd podseća da nadležnosti predsednika Republike Srbije nisu da se bavi urbanističkim planovima. Umesto obećanja čoveka koji je u prošlosti nebrojeno puta govorio neistine, inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da se odmah odustane od Plana detaljne regulacije za područje Avala filma prema kome investitor namerava da uništi skoro 30 hektara šume.

Podsećamo na jedno od obećanja Aleksandra Vučića koji je priznao da su najviši gradski funkcioneri odgovorni za organizovanje i sprovođenje fantomskog rušenja u Savamali i najavio da će snositi političku i krivičnu odgovornost za svoja dela. Danas je Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik, unapređen u ministra finansija, a slično su sa unapređenjima prošli i drugi vinovnici ovog nedela. Niko od organizatora nije odgovarao do danas.

Naše šume, reke, kulturno-istorijske spomenike i sva druga javna dobra štite zakoni i urbanistički propisi koji moraju važiti jednako za sve. Uprkos tome, jedno od obeležja naprednjačke vlasti jeste konstantno kršenje zakona kako bi se na uštrb javnog dobra obezbedila dodatna zarada njima bliskim investitorima. Pa je tako moguće da se na Kalemegdanu pravi gondola, da se betoniraju naši parkovi širom grada kako bi na njima nicale zgrade, da se krče šume, da se naše obale pretvaraju u redove i redove splavova od kojih se ne vidi voda, a reke guraju u cevi. Sve ovo za posledicu ima sve nezdrave uslove života u našem gradu, a sve veću zaradu režimskim podobnim investitorima.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da se Plan detaljne regulacije za područje Avala filma odmah odbaci i da se na taj način uvaži preko osam hiljada primedbi koje su stručne organizacije, građani i građanke predali u toku ranog javnog uvida na ovaj plan.

Podsećamo da je Inicijativu za odbranu Košutnjaka kojom građani zahtevaju da se ova gradska šuma u celosti zaštiti od gradnje i devastacije, potpisalo 75 hiljada ljudi i da taj broj iz dana u dan raste. Inicijativa za odbranu Košutnjaka nalazi se na linku: https://www.peticije.online/inicijativa_za_odbranu_kosutnjaka