Poslanica Zeleno – levog fronta (ZLF) Biljana Đorđević ocenila je danas da predstavnici vlasti namerno odugovlače s odgovorom opoziciji na predloge u vezi sa izbornim procesom koje je koalicija Srbija protiv nasilja (SPN), u kojoj je i ZLF, u petak predala Skupštini Srbije.

Đorđević je za dnevni list Nova kazala da vlast želi da rešenja koja je opozicija predložila postanu “nesprovodiva” zbog manjka vremena.

“Vlast je na sve šta smo slali odgovarala odugovlačenjem. Kada bi vlast bila dobronamerna i u dobroj veri pristupila ispunjavanju ovih preporuka, bilo bi razumljivo objašnjenje da je potrebno malo vremena da se to isprati i prihvati”, navela je ona.

Đorđević je dodala da očekuje da neće biti ispunjen zahtev da svi lokalni izbori budu 2. juna pošto “za to rešenje sat otkucava”, ali veruje da će biti prihvaćen zahtev o formiranju tela koje će se baviti pripremama za sprovođenje preporuka ODIHR.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila je u četvrtak, posle trećeg sastanka vlasti i dela opozicije o preporukama ODIHR da opozicija ima rok do petka u 12 sati da dostavi predloge kako da se one sprovedu.

U dokumentu koji je SPN u petak predala predsednici Skupštine Srbije zahteva se obustavljanje izbornih radnji do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila, izmenom člana 87. Zakona o lokalnoj samoupravi, s retroaktivnim dejstvom, i to zbog toga, kako su naveli, što pravni okvir za sprovođenje tih izbora još uvek nije dogovoren usled neispunjenja preporuka ODIHR.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.