Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta, stranke članice koalicije Srbije protiv nasilja, dodaje da ako se predstavnici vlasti brane, imaju opciju da kažu „mi smo krivi i prihvatićemo kaznu u interesu društva“.

„Vlast je slala različite političke poruke različitiim institucijama. S jedne strane je EU, jer postoji jedna konstanta antievropska propaganda unutar Srbije. U tom smislu je bila degradacija da je Evropski parlament nevažan, ali su sa druge strane rekli da će odmah prihvatiti preporuke ODIHR-a, kao da su prethodne prihvatili. Kao neko ko se profesionalno bavi tumačenjem tekstova, ovo tumačenje je sramotno. Predsednica vlade u tehničkom mandatu potpuno je izokrenula stvari kada je rekla kako je predsednik dominirao jer ga je opozicija pominjala. Sigurno smo ga pominjali u ‘silnim minutima’ koje smo proveli na RTS-u, Pinku, Hepiju i drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom“, rekla je Đorđević.

„Tačka jeste stavljena, tako što je konstatovano da je krađe izbora bilo“

ODIHR se bavi parlamentarnim izborima, dok lokalni izbori nisu u njihovom mandatu, podsetila je Đorđević.

„Izveštaj je stavio tačku na ovo pitanje tako što je konstatovano da je krađe izbora bilo… Videćemo da li će sutra biti odabira predsednika Skupštine grada Beograda, i u ovom narednom periodu koji dolazi kako će se obezbediti upravo ta priprema za nove izbore za preostle lokalne samouprave. Za mene jeste najvažnija ova preporuka za revizijom biračkog spiska, ali u koju će biti uključene i druge institucije parlamentarne demokratije. To toliko govori o nepoverenju u institucije“, navela je Đorđević i dodala da će opozicija sa svojim rešenjima za izlazak iz političke krize izaći sledeće nedelje.

„Isti datum za sve izbore“

Nema razloga da se priča o datumima za eventualne nove beogradske izbore, te da jedan datum mora biti za sve lokalne izbore, uključujući i one redovne, istakla je Đorđević.

„Ako to bude neki letnji termin, ima vremena da se ispune zahtevi koje mi tražimo, koji su kratkoročni i koji će povratiti poverenje građana u izborni proces“, zaključila je.

Pročitaj i ovo: