Poslanica “Zeleno levog kluba” Biljana Đorđević pozvala je danas građane da se iduće subote, 4. marta, u 15.00 časova okupe ispred zgrade Opštine Barajevo da bi se pobunili protiv skladištenja otpada u blizini kuća i poručili institucijama da moraju da rade svoj posao.

Đorđević je pozvala građane da podnose prijave do kraja propisanog roka i tako ukažu da ne pristaju na preradu otpada u opštini koja ima potencijala za razvoj turizma i označena je kao “ekološka”.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da su se njena poslanička grupa i aktivisti bavili poslovanjem kompanije “Junirisk” u Barajevu koja prerađuje i skladišti otpad, a čeka dozvolu da to radi i narednih deset godina.

Ovih dana ističe rok za davanje primedbi na zahtev za tu dzvolu, a “taj proces je bio obavijen velom tajni, s obzirom na to da su oni zahtev uputili 27. maja 2022. godine, nakon čega javnost iz Barajeva više nije znala šta se dešava sa tim zahtevom”, rekla je Đorđević.

Navela je da je od resornog ministarstva tražena informacija o tom zahtevu, ali da im je odgovoreno da zahtev nije bio uredan, dok je sve vreme radila kompanija “Junirisk”.

Aktivisti “Eko Barajeva” su utvrdili da je ta kompanija prilikom dobijanja probne dozvole koja važi do marta, tražila da prerađuje 27 hiljada tona otpada, ali je resorno ministarstvo to odbilo.

“Onda je podnet zahtev za 17 hiljada tona otpada za narednih deset godina”, rekla je Đorđević i pokazala fotografije hale koja, kako je navela “ne izgleda kao hala za bezbednu preradu otpada”.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.