Na konferenciji za medije koalicije Srbija protiv nasilja, bilo je reči evropskoj podršci zelenim snagama na predstojećim izborima u Srbiji, rastu desnih političkih opcija u Evropi, kao i evropskoj perspektivi Srbije.

Učesnici ove konferencije bili su Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta, Biljana Stojković, kopredsednica Zajedno i Rasmus Nordqvist, član Komiteta Evropske zelene partije, bivši poslanik u parlamentu Danske.

Članica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević ocenila je da je sada pravi trenutak da Srbija krene sa održivom zelenom tranzicijom.

“Važan trenutak nakon prošlih izbora bio je taj da je po prvi put Skupština imala zeleno-leve poslanike. A nakon ovih izbora biće ih nikad više u Beogradu i u Skupštini Srbije”, rekla je Đorđević.

Kopredsednica stranke Zajedno, Biljana Stojković, ocenila je da je garant poštovanja svih ekoloških standarda i zakona u Srbiji ulazak u Evropsku uniju, a da je najveća podrška na tom putu Evropska zelena partija.

Ona je na konferenciji za novinare u Beogradu navela da je Evropska zelena partija jedina grupacija koja se eksplicitno zalaže za ulazak Srbije u EU.

“Evropski zeleni su osetili da se rađa nova snaga. Pokrenuli smo stvaranje mreže zelenih stranaka balkana i podrška Evropske zelene partije na tom putu nam je od velikog značaja”, rekla je Stojković.

Ona je izrazila nadu da će građani uvideti važnost članstva u EU koje bi obezbedilo i veću zaštitu životne sredine.

Član Komiteta Evropske zelene partije Razmus Nordkvist istakao je značaj toga da se čuju zeleni glasovi iz Srbije i ocenio da su predstojeći izbori u Srbiji važni i za ostatak Evrope.

“Veoma je važno pitanje kako na najbrži i najbolji način da dođe do zelene tranzicije. Evropi su potrebni snažni glasovi koji će se zalagati za zelenu politiku u Srbiji i u tekućoj kampanji”, rekao je Nordkvist, bivši poslanik danskog parlamenta.

On je naveo da podržava stranku Zajedno i Zeleno-levi front, koje su se prijavile za članstvo u Evropskoj zelenoj partiji.

Pročitaj i ovo: