Docentkinja na Fakultetu političkih nauka (FPN) i poverenica za ravnopravnost na tom fakultetu Biljana Đorđević izjavila je danas, komentarišući brojna svedočenja studentkinja o seksualnom uznemiravanju jednog profesora FPN, da je nemoguće pokrenuti disciplinski postupak na osnovu anonimnih prijava na internetu.

Đorđević, koja je i kopredsednica stranke Zeleno-levi front, rekla je za televiziju N1 da mora postojati neka vrsta razgovora, kako bi postojao osnov da se ode kod dekana fakulteta.

Upitana zašto se studenti i studentkinje obraćaju preko društvenih mreža a ne poverenicama, navela je da je pitanje da li oni uopšte znaju da postoje poverenice na FPN i da je verovatno lakše bilo šta objaviti na društvenim mrežama gde ste anonimni i očekujete da se nešto reši.

Prema njenim rečima, na fakultetu postoje dva pravilnika – jedan o sprečavanju seksualnog uznemiravanja i drugi o disciplinskom postupku, ali oni nisu zaživeli kao nešto što svi studenti znaju i koriste.

„Mi smo se kao fakultet odlučili da imamo i tri poverenice da bismo dali mogućnost studentima i zaposlenima da se obrate. Mi služimo kao osobe kojima bi trebalo, kada se oni koji osećaju ugroženo, jave za neformalni razgovor i da im damo savet u zavisnosti od onoga što čujemo i da u saglasnosti sa žrtvom postupamo – ili da se obraćamo dekanu ili osobi koja je optužena da je učinila seksualno uznemiravanje“, rekla je Đorđević.

Ona je kazala da poverenice mogu da daju i savete šta su pravne mogućnosti van fakulteta, ali i za pokretanje disciplinskog postupka.

Bivše i sadašnje studentkinje Fakulteta bezbednosti i Fakulteta političkih nauka na Instagram stranici „Ženske solidarnosti“ podelile su ranije svoja iskustva s određenim profesorima, a koja se mogu okaraterisati kao seksualno uznemiravanje.

Studentkinje su navele da je jedan profesor FPN-a na predavanju komentarisao ruke i ramena studentkinje i iznosio niz drugih komentara, koji bi mogli da se tumače kao seksualno uznemiravanje.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.