Serija paljenja automobila na Kosovu kao instrument slanja poruka, pretnji ili odmazdi istaknuta je u periodu od kako se sprovodi Briselski sporazum, rekla je Biljana Đorđević, poslanica Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije,

– U to isto vreme, slučajno ili ne, zapaljeno je i preko 30 autobomobila u Vranju a da za to, koliko mi je poznato, niko nije odgovarao. I kada ovo kažem svesna sam da obe strane – i beogradska i prištinska – zloupotrebljavaju narativ o kriminalu na Kosovu. Kurtijeva vlada kriminalizuje srpsku zajednicu, a Vučiću je onda ta kriminalizacija izgovor da se o kriminalu na severu ne sme ni govoriti bez dobijanja etikete izdajnika – kaže sagovornica Danasa.

Ovo sve proizvodi dodatni strah i nesigurnost, dodaje, kod ljudi koji žive na severu Kosova jer njima niko ne šalje jasne poruke šta da rade, naprotiv stalno dobijaju šizofrene poruke i sa njima moraju da se snalaze u zavisnosti od toga koliko su u stanju da prežive u ovom miksu dva sistema, srpskom i kosovskom.

Priština se pretvara da štiti kosovske Srbe od Beograda

– Svaki njihov pokušaj pobune izvan zadatih okvira ili snalaženja kako bi koliko toliko obezbedili normalno kretanje postaje rizik po bezbednost i imovinu. Priština se pretvara da štiti kosovske Srbe od Beograda a realnost je da nije preterano zainteresovana da odgovori na strahove i potrebe lokalnog stanovništva koje nikada i nije bilo ludo za učestvovanjem na kosovskim izborima. Beograd, naravno, neučestvovanjem Srpske liste na izborima vrši pritisak na Prištinu da formira ZSO. S druge strane, Priština govori da tek neučešćem na ovim izborima ne mora da formira ZSO. I tako igranka bez prestanka. Ti izbori će se održati van tradicionalnih biračkih mesta – škola – i time se isto šalje poruka ignorisanja preostalih srpskih institucija koje su važne za opstanak srpske zajednice. Izbori mogu da se održe ali njihovi rezultati zaista nikako ne mogu biti legitimni, jer je to vid pravnog nasilja u situaciji koja nije regularna već krizna, izvanredna – kaže naša sagovonica.

Prema njeniom rečima, ni Prištini a ni međunarodnoj zajednici nije mnogo smetalo kad je Beograd prisiljavao Srbe da na kosovske izbore izlaze prethodnih deset godina i zato je svaki komentar licemeran i neubedljiv.

Zbog toga međunarodna zajednica i konkretno EU mora mnogo više od “zabrinutosti” jer ova permanentna kriza odgovara svima da miniraju sporazume, kako u pogledu paljevina tako i u pogledu izbora. Od postizanja sporazuma u Ohridu EU za sada nije postigla mnogo u konkretnoj normalizaciji osim izvesnog PR uspeha – zaključuje Biljana Đorđević.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.