Poslanica pokreta Ne davimo Beograd Biljana Đorđević izjavila je danas, na protestu „Srbija protiv nasilja“ da je fokus ovog okupljanja na obrazovanju.

Đorđević je za agenciju Beta izjavila da se to odnosi na ulogu obrazovnog sistema u borbi protiv nasilja.

Ona je kazala i da je više od 1.000 predstavnika akademske zajednice – profesora, nastavnika i naučnih radnika, svojim potpisima podržalo zahteve protesta.

Učesnici šestog protesta „Srbija protiv nasilja“ večeras su, uz plato ispred Skupštine Srbije i Pionirski park, ispunili i Bulevar Kralja Aleksandra do raskrsnice sa Beogradskom ulicom.

Kako javlja reporter agencije Beta, za saobraćaj je, uz delove Takovske i Kneza Miloša, zatvoren i deo Resavske ulice.

Kako su najavili organizatori, trasa večerašnjeg protesta biće od Skupštine Srbije, Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, pa Beogradskom ulicom do Slavije i potom Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, oko koje će gradjani napraviti „prsten“.

Zahtevi protesta su smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Radio televizije Srbije kao i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koji promovišu nasilje.

Traže se i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest „Srbija protiv nasilja“ pozivale su opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali su naglasili da protest nije politički.

Proevropska opozicija tehnički organizuje gradjanske proteste koji su počeli posle masovnih ubistava u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima Dubona i Malo Orašje u mladenovačkoj i smederevskoj opštini.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.