Nakon što je inicijativa Ne davimo Beograd dobila odgovor od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove u kome se navodi da je Plan detaljne regulacije za Košutnjak još uvek u proceduri, jasno je da su gradski urbanista Marko Stojčić i dnevni list “Kurir”, svesno i namerno obmanjivali javnost tvrdeći da je plan zvanično odbačen. Kao što smo upozoravali javnost od početka, radi se o smišljenoj manipulaciji kako bi se sakrile prave namere grada, da umesto skoro 30 hektara šume, dozvoli investitoru da gradi stambeno-poslovni kompleks.

Naime, Inicijativa Ne davimo Beograd posle navoda “Kurira” da je plan odbačen prošlog meseca uputila Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove zahtev na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi izveštaj o ranom javnom uvidu u Elaborat za potrebe izrade Plana detaljne regulacije za kompleks “Avala filma” i zapisnik sa sednice Komisije na kojoj je donet zaključak o ovom Izveštaju.

Sekretarijat u svom odgovoru navodi da je u toku tek evidentiranje brojnih primedbi građana koje su pristigle u ranom javnom uvidu. Nakon evidentiranja, one moraju biti prosleđenje obrađivaču plana, na osnovu čega se formira izveštaj o obavljenom ranom javnom uvidu koji usvaja Komisija za planove Skupštine grada Beograda. Sekretarijat navodi i da zbog velikog broja primedbi ne može da kaže čak ni kada se može očekivati kraj ovog procesa.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da gradski urbanista Marko Stojčić odmah podnese ostavku. Još jednom upozoravamo državne organe, javne institucije, investitore i sve zainteresovane strane da se ne igraju sa ovim prirodnim dobrom i da odmah odustanu od svih zakulisnih radnji i malverzacija sa Košutnjakom. Preko 80 hiljada građana je podrškom Inicijativi za odbranu Košutnjaka jasno poručilo da je ugrožavanje ove gradske šume nedopustivo.

Online peticija se nalazi na linku, a na brojnim štandovima širom Beograda prikupili smo još preko 4 hiljada potpisa:
https://www.peticije.online/inicijativa_za_odbranu_kosutnjaka

Pročitaj i ovo:

“Gradonačelnik” Zoran Radojičić ne zna ni koliki je budžet Grada Beograda

Šokirani smo činjenicom da gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, nije upoznat sa iznosom budžeta grada. Naime, Radojičić je gostujući u jutarnjem programu "TV Pink" izneo netačan podatak o gradskom budžetu uvećavajući ga za enormnih 700 miliona evra. Da stvar bude gora, u javnosti je upravo aktuelna debata o budžetu, pa činjenica da gradonačelnik ne zna koliki je budžet grada kojim upravlja, ostavlja utisak opšteg nemara i nesposobnosti.

Lazović za Nova S: Rasipamo novac dok se deca leče sms porukama

“Sa jedne strane treba da slavimo neko zajedništvo, bolju godinu želimo jedni drugima. Umesto da ta sredstva uložimo, da nekome zaista bude bolje, mi ih rasipamo tako da na njima zarade korumpirana elita bliska sa Naprednom strankom”, kazao je Radomir Lazović.