Nakon što je inicijativa Ne davimo Beograd dobila odgovor od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove u kome se navodi da je Plan detaljne regulacije za Košutnjak još uvek u proceduri, jasno je da su gradski urbanista Marko Stojčić i dnevni list “Kurir”, svesno i namerno obmanjivali javnost tvrdeći da je plan zvanično odbačen. Kao što smo upozoravali javnost od početka, radi se o smišljenoj manipulaciji kako bi se sakrile prave namere grada, da umesto skoro 30 hektara šume, dozvoli investitoru da gradi stambeno-poslovni kompleks.

Naime, Inicijativa Ne davimo Beograd posle navoda “Kurira” da je plan odbačen prošlog meseca uputila Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove zahtev na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi izveštaj o ranom javnom uvidu u Elaborat za potrebe izrade Plana detaljne regulacije za kompleks “Avala filma” i zapisnik sa sednice Komisije na kojoj je donet zaključak o ovom Izveštaju.

Sekretarijat u svom odgovoru navodi da je u toku tek evidentiranje brojnih primedbi građana koje su pristigle u ranom javnom uvidu. Nakon evidentiranja, one moraju biti prosleđenje obrađivaču plana, na osnovu čega se formira izveštaj o obavljenom ranom javnom uvidu koji usvaja Komisija za planove Skupštine grada Beograda. Sekretarijat navodi i da zbog velikog broja primedbi ne može da kaže čak ni kada se može očekivati kraj ovog procesa.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da gradski urbanista Marko Stojčić odmah podnese ostavku. Još jednom upozoravamo državne organe, javne institucije, investitore i sve zainteresovane strane da se ne igraju sa ovim prirodnim dobrom i da odmah odustanu od svih zakulisnih radnji i malverzacija sa Košutnjakom. Preko 80 hiljada građana je podrškom Inicijativi za odbranu Košutnjaka jasno poručilo da je ugrožavanje ove gradske šume nedopustivo.

Online peticija se nalazi na linku, a na brojnim štandovima širom Beograda prikupili smo još preko 4 hiljada potpisa:
https://www.peticije.online/inicijativa_za_odbranu_kosutnjaka

Pročitaj i ovo:

Nova akcija sadnje stabala: Drvo prijateljstva u 6 gradova regiona

Pridružite se regionalnoj akciji sadnje drveća “Drvo prijateljstva” u petak 30. oktobra, u 11 časova, ispred hotela Jugoslavija. Akcija će istovremeno biti održana u 6 gradova našeg regiona, pored Beograda akcija sadnje će biti realizovana u Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu.

Ogradama protiv pešaka

Akcijom gradskih službi na početku ulice Braće Jugovića, ovog vikenda pomereni su pešački prelazi i podignute su ograde koje onemogućavaju prirodne pravce kretanja pešaka.