Predstavnik pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, učestvovao je danas na zatvorenom sastanku sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Sastanak je organizovan u sklopu višednevne posete Metju Palmera Balkanu.

Ovom prilikom upoznali smo specijalnog izaslanika sa trendom urušavanja institucija i opšteg pada demokratije u našoj zemlji, kao i na razloge koji su doveli do bojkota izbora u junu 2020. godine.

Poseban fokus u razgovoru Veselinović je stavio na brojne napade na predstavnike opozicionih pokreta, nezavisnih medija i organizacija civilnog društva koje dolaze od strane Srpske napredne stranke, ali i na korupciju i nesposobnost državnih organa i lokalne samouprave da reše izazove sa kojima se naša zemlja suočava u 21. veku, kao što su klimatske promene, energetska tranzicija i saradnja u regionu.

Pokret Ne davimo Beograd nastaviće da se bori protiv projekata koji ugrožavaju javni interes i degradiraju prirodna dobra i životnu sredinu, i o tome će obaveštavati međunarodnu javnost.

Pročitaj i ovo:

Pressures on Ne davimo Beograd and independent media in Serbia

The construction company Millennium Team is suing Ne davimo, asking for almost 100,000 € for material damages. These are supposedly caused by our publishing of a text on changes to the Belgrade urban plan. This change allows Millennium Team to demolish the Goša Institute for research and development and build a residential-business complex on the lot.

Robert Kozma for VOA: Election conditions still need to be improved

“We participate in these discussions because Serbia has an undemocratic regime. Unfortunately, the ruling government has transformed some form of democratic elections that had existed into an undemocratic hybrid regime. This has been assessed in several recent reports, such as Freedom House’s or the European Parliament’s. This is why we have these discussions, and not because we are asking for some political concessions. No, we only ask that citizens’ rights be respected”, Kozma said.