Aktivista inicijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, pozvan je na saslušanje u Prvo osnovno javno tužilaštvo zbog procene da je snimanjem u pravcu predsedništva ugrozio bezbednost predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Sporni događaj desio se neposredno pre početka protesta protiv izgradnje mini hidroelektrana 21. septembra 2019. godine, kada je Veselinović sa velike udaljenosti, iz Pionirskog parka, snimao telefonom u pravcu predsedništva. Iako je objasnio da ne snima izlazak predsednika, niti se na snimku on vidi, bezbednosne službe procenile su ovo kao ugrožavanje bezbednosti Aleksandra Vučića.

Video kojim je Dobrica ugrozio Vučićevu bezbednost:

Video kojim je Dobrica ugrozio bezbednost predsednika

Policija je procenila da je ovim snimanjem ovog videa Dobrica ugrozio bezbednost Aleksandra Vučića, a tužilaštvo ga je pozvalo na saslušanje.Ovo je treći put u prethodnih mesec dana da se Dobrica nalazi na meti pravosudnih organa, a protiv naših aktivista i aktivistkinja se vodilo, ili se vodi, preko 30 procesa. Detaljnije na: https://nedavimobeograd.rs/dobrica-ugrozio-bezbednost-predsednika/

Posted by Ne davimo Beograd on Ponedeljak, 17. februar 2020.

Ovo je treći put u prethodnih mesec dana da se Dobrica Veselinović nalazi na meti pravosudnih organa, obzirom da je nedavno pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja u znak solidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe “Pravda za Davida”, ali i novčano kažnjen zbog organizovanja protesta „Koliko vredi život u Srbiji“ povodom smrti dvoje radnika na gradilištu “Beograda na vodi”. Ovo su samo neki od preko 30 procesa koji su se vodili ili se vode protiv aktivista i aktivistkinja inicijative Ne davimo Beograd kojima vlast pokušava da pravno iznuri i sabotira naš rad. Policija i tužilaštvo koriste i najmanje povode da bi nas pravno gonili, pa je tako svako naše javno delovanje, protesti, akcije, pa čak i distribucija promotivnog materijala povod za nove kazne i prijave.

Zanimljivo za ovaj slučaj je činjenica da je inicijativa Ne davimo Beograd više puta policiji ukazivala da naše aktiviste prate, a javne događaje i aktivnosti snimaju neidentifikovana lica. Ne samo da nikada nismo imali ovako hitru intervenciju, kao što se desila kada smo mi na udaru, već je policija po pravilu odbijala da na javnim događajima reaguje na naše pritužbe.

Detaljnije o istoriji pretnji, pritisaka i napada koje su trpeli ili trpe aktivisti i aktivistkinje inicijative Ne davimo Beograd možete pročitati u tekstu “Zašto policija ne reaguje na pretnje aktivistima Ne davimo Beograd”