Представници Иницијативе “Не давимо Београд – Жута патка – Чији град наш град – Ксенија Радовановић” обишли су дивље грађевине на левој обали Дунава у насељима Борча и Крњача.

Иако је напредњачка власт помпезно најављивала да ће са Законом о озакоњењу свака дивља градња престати, на примеру београдских предграђа се види да се дешава управо супротно.

Дивља градња цвета на сваком ћошку на левој обали Дунава, а приватни инвеститори профитирају јер не плаћају накнаде држави и граду. Из тих накнада би се финансирала пратећа инфраструктура потребна за нове станаре (паркинзи и путна инфраструктура, прикључење на канализацију, струју ), а овако тај новац одлази у џепове приватника, који чекају следећу повољнију прилику за легализацију.

Такође, на овај начин се урбанистички уништава град, који због константног неконтролисаног ширења постаје све теже доступан за јавни превоз, нема довојно зелених повришна, вртића, домова здравља. Инвеститори често не граде ни паркинге, што онда ствара гужву на улицама и тротоарима.

На крају, трошак овако неодговорног понашања градских власти која толерише дивљу градњу пада на плећа свих грађана од чијег новца се гради неопходна пратећа инфраструктура.

Кандидат за одборника Иницијативе Не давимо Београд, Добрица Веселиновић рекао је да је недопустиво да моћнији и бахатији пролазе боље него они који се закона придржавају. “Систем који фаворизује интерес појединца под заштитом владајућих структура над интересом заједнице никад неће изнедрити град за све његове људе. Ми морамо стати на пут томе ако мислимо сви заједно живети боље”