Predstavnici Inicijative “Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad naš grad – Ksenija Radovanović” obišli su divlje građevine na levoj obali Dunava u naseljima Borča i Krnjača.

Iako je naprednjačka vlast pompezno najavljivala da će sa Zakonom o ozakonjenju svaka divlja gradnja prestati, na primeru beogradskih predgrađa se vidi da se dešava upravo suprotno.

Divlja gradnja cveta na svakom ćošku na levoj obali Dunava, a privatni investitori profitiraju jer ne plaćaju naknade državi i gradu. Iz tih naknada bi se finansirala prateća infrastruktura potrebna za nove stanare (parkinzi i putna infrastruktura, priključenje na kanalizaciju, struju ), a ovako taj novac odlazi u džepove privatnika, koji čekaju sledeću povoljniju priliku za legalizaciju.

Takođe, na ovaj način se urbanistički uništava grad, koji zbog konstantnog nekontrolisanog širenja postaje sve teže dostupan za javni prevoz, nema dovojno zelenih povrišna, vrtića, domova zdravlja. Investitori često ne grade ni parkinge, što onda stvara gužvu na ulicama i trotoarima.

Na kraju, trošak ovako neodgovornog ponašanja gradskih vlasti koja toleriše divlju gradnju pada na pleća svih građana od čijeg novca se gradi neophodna prateća infrastruktura.

Kandidat za odbornika Inicijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović rekao je da je nedopustivo da moćniji i bahatiji prolaze bolje nego oni koji se zakona pridržavaju. “Sistem koji favorizuje interes pojedinca pod zaštitom vladajućih struktura nad interesom zajednice nikad neće iznedriti grad za sve njegove ljude. Mi moramo stati na put tome ako mislimo svi zajedno živeti bolje”