Иницијатива Не давимо Београд доделила је надлежнима за доношења урбанистичких планова којима је предвиђена изградња још пет нових кула на подручју Савског амфитеатра “Дипломе за лични допринос девастацији Београда”. Противно интересима грађана Београда, ове три институције ставиле су се у потпуности на страну инвеститора који је узурпирао овај део града, у таквој и толикој мери да заслужују посебно признање.

Дипломе су додељене члановима и чланицама радних тимова Енергопројекта – архитектура и урбанизам, надлежнима из Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове Града Београда и члановима и чланицама Комисије за планове Скупштине града Београда, а повод је била јавна презентација пројекта за још 5 кула, висине и до 80м, у подручју Савског амфитеатра, која је одржана протекле недеље. По старом обичају, она је одржана са јасном намером да онемогући учешће грађана – у радно време, између 9 и 15 часова, током свега 5 дана, у подруму зграде Градске управе у улици 27. марта.

Од самих почетака спровођења пројекта “Београд на води”, 2014. године, упозоравали смо на штетне измене Генералног плана Београда и доношење противзаконитог Плана подручја посебне намене којим је читаво подручје Савског амфитеатра изопштено из регулативе наше државе. Упозоравали смо и на усвајање противуставног леx специалиса 2015. године, којим је установљено право приватног “интереса” да по повлашћеним условима прибавља грађевинске дозволе, а обавеза државе да за његов искључив интерес врши експропријацију приватне имовине грађана. Републичком јавном тужилаштву упутили смо Предлог за утврђивање ништавости катастрофалног Уговора о “Београду на води” којим је обала Саве поклоњена.

На слање “Диплома за лични допринос девастацији Београда”, одлучили смо се са намером да подсетимо оне који директно учествују у спровођењу пројекта “Београд на води” или су за његово спровођење одговорни као део институција Града Београда или Републике Србије, на личну одговорност да се одупру овом процесу и да их охрабримо да своју одговорност претворе у моћ, те стану на пут даљем уништавању Савског амфитеатра и читавог Београда.

Урбанистички пројекат за још 5 кула у Савском амфитеатру и Анализу испуњености критеријума за изградњу високих објеката израдила је иста фирма, “Енергопројект” а.д. Сигурност “инвеститора” да ће пројекат, упркос формалним и суштинским недостацима, добити од надлежних институција потребна одобрења и грађевинску дозволу, чита се и у чињеници да “Београд на води” д.о.о. већ прикупља контакте заинтересованих за куповину станова у првој кули комплекса, названој “Belgrade Waterfront Arcadia”.