Asocijacija Građanski front bogatija je za deset novih organizacija koje dolaze iz gradova širom Srbije. Autentični lokalni pokreti okupili su se oko ideja solidarnosti, jednakosti, socijalne sigurnosti, slobode i tolerancije za sve naše građane.

Građanski front na protestu

Autentični lokalni pokreti koji su u svojim sredinama često bili jedina brana otimačini javnih dobara, manipulaciji institucijama, galopirajućoj korupciji i sveopštem degradiranju uslova života i rada naših građana, udružili su se oko asocijacije Građanski front kako bi na ravnopravnim i solidarnim osnovama gradili novu poltičku snagu koja će životne probleme građana moći da zastupa i na nacionalnom nivou. Iako su pokreti kao što su Lokalni front iz Kraljeva, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša i inicijativa Ne davimo Beograd, jedni drugima i u prošlosti bili velika podrška, pomoć i inspiracija, sada pozitivna iskustva odnosa koji su građeni kroz pojedinačne borbe unosimo u zajednički front.

Platforma Građanskog fronta iza koje je stalo i novih deset pokreta, poziva na odbranu prava na dostojanstveni život zahtevajući da obrazovanje, zdravstvo, pravna sigurnost, zapošljavanje, kulturna izgradnja, socijalna zaštita i javni prevoz moraju bezuslovno biti garantovani i dostupni svima na podjednak način. Zahteva sprečavanje daljeg otuđivanja i privatizacije javnih resursa i uvećanje javnih dobara dostupnih svakom građaninu i svakoj građanki. Predviđa zalaganje za odgovornu i transparentnu javnu republičku i pokrajinsku upravu, lokalnu samoupravu, javna preduzeća i ustanove, kao i nultu toleranciju prema korupciji i partijskom zapošljavanju kroz uspostavljanje i jačanje nezavisnog i efikasnosnog sistema za borbu protiv korupcije. Građanski front zahteva sprečavanje daljeg zapostavljanja manje razvijenih delova Srbije kroz zalaganje za ravnomeran regionalni razoj. Tekst platforme takođe insistira na uspostavljanju medijskih sloboda i ostvarivanje nezavisnosti medija koji će zastupati javni interes i izveštavati u skladu sa njim.

Novih 10 članica GF

Na skupu održanom u Centru za kulturnu dekontaminaciju, asocijaciji Građanski front pristupili su: Inicijativa za Požegu, Samo jako iz Mladenovca, Lokalna alternativa Vrbas, Samo lokalno Bečej, Građanski preokret iz Zrenjanina, Jasno i glasno iz Požarevca, Lokalni front Valjevo, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula, kao i Bez straha Apatin.

Pred Građanskim frontom ogroman je zadatak izgradnje i širenja organizacije kako bi ona predstavljala pravu snagu na putu suštinskih promena u našem društvu. Razgovori o novim fazama širenja su u toku, a nadamo se da će uskoro i Novi Sad, Subotica, Sombor, Nova Pazova, Preševo, Kragujevac ili Pančevo postati deo ove grupe POBUNJENIH GRADOVA u kojima deluje Građanski front.

Na sledećem linku možete se upoznati i sa platformom Građanskog fronta: Građanski-front-platforma