Prema poslednjim podacima istraživačkog centra Demostat Ne davimo Beograd sa partnerima ima podršku 13% građana Beograda. Značajna podrška koju pokret ima u Beogradu uticaće u velikoj meri i na dobar rezultat na republičkim izborima, pa sada slobodno možemo reći da je u Srbiji stvorena nova politička zeleno-leva snaga. Dobar rezultat Ne davimo Beograd utiče i na šanse opozicije da u Beogradu osvoji vlast. Podrška Srpskoj naprednoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije je na 46%, dok opozicione organizacije u zbiru imaju 44%.

Podrška pokretu stabilno raste od njegovog nastanka, a to smo mogli da vidimo i prema povećanju broja članova, osnivanju novih opštinskih grupa, poput onih u Lazarevcu ili Obrenovcu, ali i prema zaista velikom interesovanju građana na štandovima i malim komšijskim razgovorima koje organizujemo širom grada. U prethodnih par meseci oko 160 sličnih događaja su organizovale naše opštinske grupe.

Pokret Ne davimo Beograd najavio je izbornu saradnju sa političkom platformom Solidarnost, otvorenom građanskom platformom Akcija, grupom građana Izbor za našu opštinu, Forumom Roma Srbije, Ekološkim ustankom, kao i članicama Građanskog fronta, na formiranju zeleno-levog bloka.

Beogradski izbori velika šansa za smenu vlasti

Istraživanje Demostata pokazalo je da u Beogradu postoji i velika šansa da se smeni naprednjački režim. Naime, podrška Srpskoj naprednoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije je na 46%, dok opozicione organizacije u zbiru imaju 44%. Stranke okupljenje oko SSP Dragana Đilasa imaju podršku 22% opredeljenih građana, Ne davimo Beograd i partneri iz zeleno-levog bloka 13%, a dve desne grupacije organizacija okupljenih oko Demokratske stranke Srbije i Dveri, približno po 5%.

Smena vlasti u Beogradu mogla bi biti i prva stepenica u rušenju naprednjačkog režima u celoj Srbiji.

Celo istraživanje istraživačkog centra Demostat, možete pogledati na njihovom sajtu [link]

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).