Delegacija pokreta Ne davimo Beograd boravi u četvodnevnoj radnoj poseti Engleskoj, u okviru koje će imati niz sastanka sa funkcionerima i izabranim predstavnicima Zelene partije Engleske i Velsa.

Šef odborničke grupe Dobrica Veselinović i odbornici Ne davimo Beograd su prisustvovali sednici gradonačelnika Londona, Sadika Kana, i članova Veća londonske skupštine, na kojoj su predstavljeni predlozi za rešenje glavnih kriza i problema u višemilionskom gradu.

„Građane Londona trenutno najviše zabrinjava nedostupno stanovanje, preskupe kirije, smanjena kupovna moć stanovništva, funkcionisanje saobraćaja i problem zagađenja vazduha. Slično kao u Beogradu. Međutim, postoji ogromna razlika. Gradonačelnik Londona se ponaša odgovorno i predlaže anti-krizne mere i načine da poboljša funkcionisanje gradskih institucija.”, izjavio je Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Ne davimo Beograd.

„Nama je bilo drago da razmenimo mišljenja i predloge kako da se reši stambena i ekološka kriza i poboljša funkcionisanje javnog saobraćaja. Učesnici skupa su pokazali više sluha i interesovanja, nego vlast u Beogradu, kada smo na sednicama naše gradske skupštine predlagali rešenja za slične krize kod nas u Beogradu”, dodao je Veselinović.

Tokom posete Londonu, odbornici su se sastali i sa predstavnicima srpske dijaspore. „Predstavnici dijaspore su potpuno ignorisani i zapostavljeni od zemlje čija politika praktično proteruje ljude. Jedan od bitnijih koraka na kojem ćemo raditi jesu rešenja za poboljšanje komunikacije i odnosa naših građana u dijaspori sa Srbijom”, kaže Natalija Stojmenović, odbornica Ne davimo Beograd.

U sklopu posete, odbornici su izvestili i baronesu Natali Benet i bivšu poslanicu Džin Lambert o zloupotrebi instuticija od strane SNS-a i SPS-a i nedavnim događajima sa tužiteljkama, ali i drugim mehanizmima koje vlast koristi da utiša neistomišljenike.

U narednim danima delegacija Ne davimo Beograd u sastavu Dobrica Veselinović, Dobrila Joksimović, Dušan Pavlović i Natalija Stojmenović, obići će i grad Bristol u kom zelena partija ima većinu u skupštini grada.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.