“Danas ga se ne bojim i tražim od suda da donese pravilnu odluku. Ovde tražim pravdu za sebe i za Mariju i za sve žene”. – Snežana Bojić, jedna od šest žena koje su, posle Marije Lukić, podnele prijavu za seksualno uznemiravanje protiv bivšeg predsednika opštine Brus.

Danas ga se ne bojim iako je predsednik opštine u kojoj živim, odlučuje o svemu u našem malom mestu i tvrdi da ima podršku vrha države. Danas ga se ne bojim iako su otpuštene sve žene koje su ga prijavile za polno uznemiravanje i zloupotrebu službenog položaja. Danas ga se ne bojim iako su odbačene sve prijave osim prijave Marije Lukić. Danas ga se ne bojim iako se zagubilo pismo koje smo pisale predsednici Vladinog Koordinacionog tela za zaštitu ravnopravnosti. Danas ga se ne bojim iako mi je dobacivao dok sam u tužilaštvu davala iskaz. Danas ga se ne bojim iako od detinjstva poznaje mog oca kome nisam smela da kažem kroz šta prolazim. Danas ga se ne bojim iako se mesecima nije pojavljivao na sudu, pokušavajući da odugovlači proces i produžava ovu agoniju.

Danas ga se ne bojim iako znam da nije samo on problem.
Danas ih se ne bojim iako su pretili mojoj porodici i meni. Danas ih se ne bojim iako je novinarima zabranjivano da prisustvuju suđenjima. Danas ih se ne bojim iako se ispred suda „spontano“ skupljaju da mu pruže podršku i aplaudiraju, a mene i ostale svedokinje vređaju i omalovažavaju. Danas ih se ne bojim iako su ispred suda delili montirane fotografije koje ponavljaju dela seksualnog uznemiravanja za koja je, samo par metara dalje, suđenje u toku. Danas ih se ne bojim iako su okružili i vređali druge svedokinje u hodniku ispred sudnice. Danas ih se ne bojim iako su ispred suda vređali i omalovažavali novinarke i aktivistkinje koje su došle da izveštavaju i da mi pruže podršku. Danas ih se ne bojim iako su otkupili ceo tiraž „Blica“ dva dana za redom. Danas ih se ne bojim iako su isključili struju da bi prekinuli signal kablovske televizije. Danas ih se ne bojim iako znam koliko su laži plasirali o meni. Danas ih se ne bojim iako su doveli zaposlene javnih preduzeća da stoje ispred suda uniformisani majicama. Danas ih se ne bojim iako mu, na samom kraju procesa, pravosnažno osuđeni podstrekivač na ratne zločine pruža pravnu podršku i pravi gužvu u i ispred sudnice.

Danas ih se ne bojim iako znam da će me na društvenim mrežama danima razapinjati anonimni nalozi zato što sam iznela svoj stav o ravnopravnosti, mobingu, jednakoj plati, abortusu ili želji da nasilje prestane. Danas ih se ne bojim iako mi dobacuju na ulici, zaustavljaju i vuku za ruku. Danas ih se ne bojim iako znam da ću najveću cenu za to što sam se iz očaja i potpunog beznađa pobunila, platiti ja. Danas ih se ne bojim iako će me članovi sopstvene porodice odbaciti posle godina skupljanja hrabrosti da javno kažem koga volim. Danas ih se ne bojim kada me pritiskaju da rađam decu dok poslodavci neće da me zaposle ako posumnjaju da želim ili me otpuštaju kada zatrudnim.

Danas ih se ne bojim iako znam da će me danima vređati iz skupštinskih klupa zato što sam stala iza odluke Odbora za profesionalnu etiku. Danas ih se ne bojim iako znam da će me u jutarnjem programu vređati pijani voditelj zato što sam učestvovao u Utisku nedelje i izneo svoj stav. Danas ih se ne bojim iako znam da će me na konferencijama za novinare optuživati da prizivam ubistva zbog slike na naslovnoj strani. Danas ih se ne bojim iako znam da će vršiti pritiske na moje urednike i novinare na sve moguće načine. Danas ih se ne bojim iako znam da će mi otkazati svi oglašivači i niko neće produžiti ugovor. Danas ih se ne bojim i izguraću ovu priču do kraja.

Danas ih se ne bojim kada napadnu mog komšiju pekara i njegovu porodicu zbog slike na internetu. Danas ih se ne bojim kada podnose prijave zbog skupa podrške umesto da sude odgovornima za smrti radnika. Danas ih se ne bojim iako su poslali kolege mog tragično nastradalog sina da ispred sudnice vređaju moju porodicu i mene. Danas ih se ne bojim, iako su poslali ljude da mi zapale auto, garažu i kuću. Danas ih se ne bojim ako objavim dokaze kako su povlašćenim cenama oštetili našu fabriku iako znam da će me otpustiti sa posla, razvlačiti kroz medije, optuživati za razne gluposti, pretiti i na kraju uhapsiti. Danas ih se ne bojim iako dolaze izvršitelji da izbace samohranu majku sa detetom na ulicu zato što još uvek postoje solidarni sugrađani.

Danas ih se ne bojimo zato što znamo da nismo sami.

Foto: Jachim992