Evo nas usred pandemije, iza oprezno dezinfikovane brave, svedeni na najosnovnije, pred opasnošću ravnopravni bez izuzetka. A Zemlja, ona ista koju neprestano obasipamo salvama smeća, okrepljujemo česticama sagorelih materija i ukrašavamo masama betona, dobila je priliku da se malo regeneriše. I u tom procesu opet radi za nas. Čisteći za nama.

Iako je svet bio primoran da to uradi u određenojj meri, ostaje pitanje da li možemo trajno sići s planete sebičnih potreba i prigrliti ovaj Dan kao početak sreće naše zajedničke planete. Mi, ljudi, kojima treba vazduh i voda i zelenilo, kao što treba i biljnom i životinjskom svetu. Da li možemo biti glasniji u borbi koja poručuje da priroda mora biti zaštićena da bi dalje život bio moguć?

Ima 50 godina otkako se Dan planete obeležava. Isto toliko (ili i više) otkada se ona ubrzano uništava i nemilice eksploatiše. Do guše smo u otpadu, istrebljenju vrsta, upotrebi fosilnih goriva, ugrožavanju zelenih površina, šuma, reka, celokupnog ekosistema. Uprkos tome, ukazivanje na galopirajuće ekološke nevolje na Zemlji još uvek ima slabašnog odjeka u ušima svetskih vladara. Nezainteresovanost posebno dolazi do izražaja u diktatorskim i samodovoljnim režimima kakav je ovaj pod kojim smo.

Iako opomene i pozivi na promene, dolazeći odasvuda, ukazuju na to da smo svega svesni, znamo li da treba da budemo pitani o tome šta sve treba da se menja? Jer odluke su u našim rukama u istoj meri u kojoj nam je pandemija ukazala na neophodnost solidarnosti i brige, što smo pokazali da možemo izraziti nesebično.

Kao što ovo proleće buja i miriše (bar onda kada nema požara na deponiji Vinča), neka tako naše borba za zdravu i čistu životnu sredinu bude nesmetana i temeljna.
Pošto svako od nas predstavlja deo planete, današnja zelena poruka inicijative Ne davimo Beograd glasi: I TI SI PLANETA!.
Ako to odgovorno prihvatiš, učinićeš neprocenjivi otisak kojim se čvrsto povezuje ono što mislimo kada kažemo ‘danas’ sa onim što očekujemo kada kažemo ‘sutra’.

Tekst: Jasmina Šuša, koordinatorka Zelene grupe Ne davimo Beograd
Ilustracija: Jelena Ognjenov, Zelena grupa Ne davimo Beograd