Izjavom gradskog menadžera Miroslava Čučkovića da se trase trolejbuskih linija 19, 21 i 22 ne mogu produžiti do Studentskog trga zbog poklapanja sa linijama nepostojećeg metroa, obmanjuju se građani Beograda.

Od prve dve linije metroa koje su planirane, nijedna ne pokriva direktno trasu koje sada pokrivaju trolejbuske linije, tako da metro nije opravdanje za ukidanje i skraćivanje trolejbuskih linija. Takođe, metro ne može dobiti svoju punu funkcionalnost dok iznad njega nije razvijen tramvajski i trolejbuski sistem, koji do metroa dovodi putnike koji nemaju metro u blizini. U svetu nije retko podudaranje trasa nadzemnih sistema i metroa, jer nadzemni sistemi imaju stajališta mnogo češće od metroa pa tako ceo sistem čine efikasnijim.

S obzirom na činjenicu da metro neće biti izgrađen uskoro, smatramo neodgovornim i ciničnim da gradski menadžer pod izgovorom metroa opravdava nerešavanje problema sa sistemom prevoza.

Pokret Ne davimo Beograd smatra da je skraćivanje linija javnog prevoza deo pogrešne strategije gradskih vlasti, jer umesto da iz centra izmeštaju privatni automobilski saobraćaj što rade sve evropske metropole, zbog nesposobnosti i kratkovidosti skraćuju linije javnog prevoza zbog uštede i da bi se sačuvale kocke kojim je popločan kolovoz na Trgu Republike. Ovo neminovno vodi u pad kvaliteta usluge javnog prevoza, kao i na migraciju putnika ka privatnim automobilima, što neminovno donosi saobraćajni kolaps, buku i zagađenje vazduha.

Pozivamo građanke i građane Beograda da potpišu online peticiju ili da svakog vikenda potpišu peticiju za produženje trolejbuskih linija do Studentskog trga na našim štandovima. Za više informacija o lokacijama štandova, pratite fejsbuk i instagram stranicu Ne davimo Beograd.

Pročitaj i ovo: