Na najmanje četiri liste za gradske izbore u Beogradu otkriveni su falsifikovani potpisi podrške, uključujući javne ličnosti poput glumice Bojane Maljević i noviarke Jelene Zorić, izjavio je član Gradske izborne komisije iz redova koalicije “Srbija protiv nasilja” Vladica Ilić. Članovi GIK-a rekli su i da su među potpisima podrške za listu “Ćale ovo je za tebe” pronašli funkcionere SNS-a.

Ilić je rekao da su na listi Radulović-Tadić pronađena dva takva slučaja, od kojih je jedan poznat javnosti, a drugi je slučaj glumice čije ime nije pomenuo jer ona nije dala saglasnost, ali će koristiti pravna sredstva. Na listi Miše Vacića „Da se vojska na Kosovo vrati“ pronađena je jedna građanku koja je „Srbiji protiv nasilja“ potvrdila da nije potpisala, dodao je. Ilić kaže i da je na listi Usamea Zukorlića otkriveno nekoliko takvih slučajeva, uključujući – glumicu Bojanu Maljević.

Na listi „Srbija na Zapadu“ otkrivena su najmanje tri moguća falsifikata, odnosno tri slučaja gde su građani usmeno potvrdili da nisu potpisali te izjave, a radi se o novinarki Jeleni Zorić, jednom univerzitetskom profesoru i Sofiji Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, kazao je Vladica Ilić. Na listi „Ćale ovo je za tebe“ takođe je pronađena izjava Jelene Zorić, i ona nam je potvrdila da je i to falsifikat, rekao je Ilić.

„Ono što mi danas i prethodnih dana radimo bi u normalnim okolnostima radilo tužilaštvo i policija, koji do sada nisu ništa ovim povodom preduzeli, iako smo i prethodnoh dana o ovome govorili i podneli krivičnu prijavu“, kazao je on.

Istakao je da su za ove slučajeve saznali zato što se radi o javnim ličnostima ili ljudima koje lično poznaju, a da sumnjaju da su prave razmere ove pojave „dosta velike“. Ilić dodaje i da slute da ima više načina na koji se podaci građana nezakonito prikupljaju, da se možda daju iz državnih organa ili javnih ustanova, ali to je nešto što bi trebalo da bude predmet rada tužilaštva.

Naveo je i primer liste koja je priložila skoro 3.000 potpisa navodno overenih u Gradskoj upravi Vranje, iz koje su posle za RIK demantovali da je i jedan potpis overen kod njih. „Ja bih napomenuo da ovo što mi radimo nije naša borba protiv bilo koje izborne liste ili stranke, ovo je naša borba protiv ove pojave“, kazao je.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, čiji je potpis pronađen na listi „Srbija na Zapadu“, kaže da je veoma ljuta jer nije nikada potpisala podršku toj listi. „Jedno ovakvo poodrivanje integriteta izbornog procesa ne bi trebalo da bude alat političke borbe“, rekla je ona.

Dodala je da ne bi volela da ova pojava demotiviše ljude, nego da treba da se „naljute i da brane svaki aspekt svog prava“, kao i da će preduzeti sve pravne mere.

U trenutku kad je trebalo da počne njeno obraćanje, konferenciju je nakratko prekinuo Vladimir Kovačević iz „Nova – Da se struka pita“, koji je deo liste „Srbija na Zapadu“, i tražio da govori, ali mu je rečeno da ovo nije tribina nego konferencija za medije. Nakon toga je seo u publiku.

Zoran Alimpić iz stalnog sastava GIK-a kaže da u procesu učestvuje pod početka predaje lista, i da nisu uočeni falsifikati na listama bod rednim brojevima od jedan do pet, kao i pod brojem sedam, a uočene su na svim ostalim. „Da budem jasan, pošto sam čuo ovde – ‘jao pa to je jedan, dva potpisa’ – to su stotine potpisa“, rekao je on i objasnio da članovi GIK ne smeju da slikaju ili prepisuju te podatke, ali da prepoznaju kada se radi o nekom njihovom poznaniku ili o javnoj ličnosti.

Prvi koji su javno istupili bili su žrtve tabloidnih napada, zbog čega mnogi ne žele da izađu u javnost, rekao je Alimpić i dodado da GIK ignoriše sve ove nalaze i proglašava liste.

„Ja imam utisak da žele da proglase što više lista, da se odštampaju listići, da bude 14-15 lista koje ne treba tu da budu“, rekao je on. Rekao je da je i ranije bilo toga, ali u mnogo manjoj meri, a sada je „epidemija“.

Članovi GIK su pozvali i poverenika za zaštitu podataka o ličnosti da reaguje.

Vladica Ilić je dodao su kod nekih lista vrlo lako dobili sumnju, pošto je u tim slučajevima veliki broj potpisa ličio jedan na drugi, ili su podaci građana štampani a onda na njih stavljeni samo inicijali. „Tako smo krenuli, videli smo da to deluje jako sumnjivo i krenuli da svaku osobu proveravamo da li znamo ili ne znamo“, rekao je.

Na konferenciji je rečeno i da su među potpisima podrške za listu „Ćale ovo je za tebe“ pronašli više funkcionera SNS-a.

„Jedan je bivši poslanik, razgovarao sam sa tim čovekom, ali on ne želi u javnost i sam će proveriti o čemu se radi“, kazao je Zoran Alimpić.

Članica GIK-a Sofija Mandić rekla je da se nadaju sudskim epilozima i da će „terati do kraja, do Višeg suda“. „Hoćemo da vidimo obrazloženje Višeg suda da nije problem da se proglasi ova lista. To će da bude neverovatno obrazloženje, ja ne mogu da ga zamislim“, rekla je ona.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.