Na današnji dan navršava se četiri godine od fantomskog rušenja objekata u kvartu Savamala, koju su u izbornoj noći 2016. godine organizovali najviši gradski i državni čelnici. Za četiri godine niko nije odgovarao za ovo delo, što nam jasno govori da je kriminalna politička elita iznad zakona i ispred interesa države i građana/ki.

Inicijativa Ne davimo Beograd organizovala je ovim povodom veliki broj masovnih protesta kojima smo zahtevali da svi počinioci odgovaraju, ali smo zauzvrat naišli na angažovanje celog državnog sistema u odbrani svojih članova koji su u rušenju učestvovali i zataškavanju samog događaja.

Iako su veliki pritisci javnosti i građana demaskirali kriminalni karakter naprednjačkog režima, do danas niko nije snosio ni pravne, ni političke posledice za ovaj bahati kriminalni čin. Ali posledice su osetili svi oni koji su govorili o ovom događaju kroz medijsko blaćenje, pritiske, pretnje, prisluškivanje telefona i fizičke nasrtaje koje je režim organizovao protiv nas.

Zato što naše društvo nije uspelo da se izbori sa kriminalcima koji ne samo da su ostali na vodećim pozicijama u gradu i državi, već su i napredovali u državnom sistemu, danas smo svedoci da se pojedini mehanizmi megalomanske prevare Beograda na vodi, primenjuju i u drugim krajevima grada. Štetni projekti, kao što je izgradnja gondole na Kalemegdanu, zatim koncesija i izgradnja spalionice na deponiji u Vinči, beskonačne koruptivne rekonstrukcije grada, izmeštanje javnog prevoza iz centra, muzička fontana, nerešavanje problema Savskog nasipa i zaštite od poplava, nemogućnost da se javni prevoz organizuje tako da služi građanima, trgovanje vodoizvorištima, obalama reka ili javnim prostorom, danas nemerljivo devastiraju naš grad i našu državu.

Na primeru Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj ulici, ali i na svemu onome što se dešava u svakodnevnim avanturama kriminalne vlasti, vidimo da je naša država oteta. Ogromnim zloupotrebama javnih funkcija, neprestanim kršenjima zakona, prisvajanjem institucija sistema, ucenama, nasiljem i pretnjama, kao i apsolutnom kontrolom i zloupotrebom medija, naša država je okupirana. Mnogo je primera koje nam to svakodnevo govore, ali rušenje u Hercegovačkoj možda najbolje pokazuje bahatost režima. Za posledicu, ovo ima sve lošije uslove života građana, preko čijih leđa se prelama nezasita glad kriminalne političke elite za profitom.