Pokret Ne davimo Beograd čestita Međunarodni dan ponosa svim LGBT građanima i građankama. Svesni smo da u živimo u trenutku u kome se ljudska prava svakodnevno grubo krše i negiraju. Najoštrije osuđujemo zločin iz mržnje koji se nedavno dogodilo u Oslu i saosećamo sa svim žrtvama mržnje prema lezbejkama, gej, biseks i trans osobama u Srbiji i u svetu.

Podsećamo da je Vlada Republike Srbije prošle godine u proceduru vratila nacrt zakona o istopolnom partnerstvu, u čiju izradu su bile uključene i državne institucije, te da je ovo još jedan primer kako vladajuća stranka koristi ljudska prava za podilaženje biračima na izborima. Cela procedrura oko ovog zakona, iako je nacrt zakona već pripremljen i predat Vladi Republike Srbije, kreće ispočetka a usled odlaganja vladajućeg režima da se formira nova vlada, regulisanje istospolnih partnerstava se neće desiti ni tokom 2022. godine.

Zahtevamo odgovor od Vlade Republike Srbije zašto se zakon o istopolnim zajednicama vraća ponovo na početak, zasto se opet formira radna grupa koja je već uradila svoj posao. Poseban tražimo da se Vlada Republike Srbije izjasni zašto delu građana i građanki uskraćuje osnovna ljudska prava na partnerstvo i sigurnost.

Pročitaj i ovo:

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.

Veselinović za N1: Parlamentarna većina uplašena, SNS izvlači tešku mašineriju

Dobrica Veselinović, odbornik u Skupštini Grada Beograda, rekao je da poslanici iz Ne davimo Beograd sami pišu svoje govore, za razliku od poslanika Srpske napredne stranke za koje je kazao da sa sobom nose skripte sa uvredama. Veselinović je tako odgovorio na optužbe premijerke Ane Brnabić koje je iznela u Skupštini Srbije. On je dodao da je to znak da su se poslanici vladajuće većine uplašili opozicije u parlamentu i da izvode tešku mašineriju.