Zeleno-levi front osuđuje još jedan čin cenzure koje ustanove kulture sprovode nad vizuelnim umetnicima u Srbiji. Neimenovana “uprava” Kuće Kralja Petra, koja radi u okviru DKC Majdan, zaključala je bez pisanog obrazloženja deo izložbe “Ne-Rat” na kojoj su se nalazili radovi umetnice Andrijane Pajović, koji ukazuju na gorući problem ovog društva, a to je nasilje među decom i maloletnicima.

“Nedopustivo je da su ovi radovi, koji su još ranije bili izlagani u Srbiji i regionu, sada dok građani protestuju protiv nasilja vlasti i nasilja u društvu, nekom zasmetali. Pitamo iz kojih to razloga neko hoće građane da spreči da vide neki umetnički rad, i zašto jedna anti-ratna i anti-nasilnička izložba za neku ustanovu kulture u Beogradu predstavlja problem?”, kaže Branislav Dimitrijević, koordinator grupe za kulturu Zeleno-levi front.

Ukazujemo da se ovim činom cenzure zapravo razotkriva potpuno najasan status Kuće Kralja Petra u okviru ustanove DKC Majdan. Ova ustanova kulture, čiji je osnivač opština Savski Venac, spada u fantomske ustanove kakve su karakteristične za vlast SNS-a, koje se finansiraju javnim novcem, dok su njihove aktivnosti i programske odluke krajnje netransparentne. Otuda nije jasno koje je to odgovorno lice donelo rešenje o zabrani dela izložbe, i rade li u ovoj ustanovi kulture ljudi koji su stručni da obrazlože vlastite programske odluke i načine na koji se one donose.

Zadatak kulturne politike za koju će se zalagati Zeleno-levi front, biće upravo evaluacija rada ustanova kulture, suzbijanje partijskog zapošljavanja i omogućavanje ljudima od struke da kreiraju i vode programe u ustanovama, čije će poslovanje i rukovođenje biti transparentno, a čiji će zadatak biti da raznovrsnu kulturu učine dostupnom svim građanima.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.