Zašto bi bilo kome smetalo to što je Ne davimo Beograd, ne samo kao ravnopravan, nego kao partner koji je u ovoj koaliciji na izborima doneo najviše osvojenih glasova, zaštitio ime koalicije kojoj pripada. Mi nemamo nikavu nameru da ga koristimo za sebe i apsolutno je on vlasništvo svih koalicionih partnera, a to što smo ga mi zaštitili, prosto je neko morao da podnese zahtev.

Ova reakcija odnosi se na pisanje dnevnih novina Nova u kome se zaštita naziva MORAMO od strane Ne davimo Beograd opisuje kao da “Ne davimo Beograd pokušava da prisvoji brend “Moramo”.

Odluka da zaštitimo brend MORAMO doneta još u februaru ove godine nakon što je udruženje MORAMO iz Smedereva protiv nas pokrenulo pravni proces, zbog korišćenje istog imena.

Iako je ovaj proces odbačen kao neosnovan, jer se radi o različitim tipovima organizacija, to nas je motivisalo da zaštitimo ime kako ga ne bi iskoristio neko od SNS satelita. Ovo nam se u prošlosti puno puta dešavalo. Podsećamo da je SNS čak izašao na lokalne izbore 2016. godine sa lažnom listom koja se zvala upravo po nama.

Ovo nije prvi mehanizam zaštite koji je pokrenut za MORAMO. Naši koalicioni partneri iz Akcije su u januaru, rezervacijom imena u APR-u, uradili nešto slično, ali upravo odbacivanje tužbe udruženja MORAMO prema nama, pokazuje da takva vrsta zaštite nije odgovarajuća. Zato smo se i odlučili na dodatnu zaštitu žiga.

U međuvremenu smo obavešteni, od strane koalicionih partnera, da razmatraju da u nazivu nove organizacije koriste ime koalicije MORAMO. Jasno smo iskazali naše protivljenje i objasnili da bi takav naziv nedvosmisleno dovodio ljude u zabunu da je ta nova organizacija u stvari cela koalicija, što nije tačno. U razgovorima sa partnerima oko korišćenja imena se čak nismo ni pozivali na zaštitu žiga, iako smo mogli, jer zaštitu nismo ni uradili da bi se štitili od koalicionih partnera. To valjda govori dovoljno da li smo hteli ime za sebe.

Koalicija MORAMO je skup više različitih organizacija i njeno ime ne može nositi ni preimenovana stranka Zajedno za Srbiju, niti bilo ko drugi ko zlonamerno pokušava da unese zabunu. U međuvremenu, sa našim koalicionim partnerima postigli smo saglasnost o načinu korišćenju imena, pa nam nije jasno zašto bi im smetala zaštita brenda koju smo podneli u ime koalicije.

Sa druge strane, naš pravni tim je pripremio i formalni sporazum o korišćenju imena MORAMO, po kome se Ne davimo Beograd i formalno odriče zaštite žiga u korist koalicije, jer je to i bila naša namera od početka.

Ne davimo Beograd se nikada nije bavio političkim intrigama, niti ima nameru da to čini, zbog čega ne nameravamo da nastavljamo ovu polemiku.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.