Fijasko sa zaustavljanjem elektroenergetskih blokova TENT-a i obustavljanjem daljinskog grejanja u Obrenovcu zbog prvog snega pokazuje da javašluk u sektoru energetike prevazilazi i najgore procene. Da li se iko seća da je u poslednjih 50 godina došlo do prekida rada blokova strateški važne elektrane samo zato što je pao prvi sneg?

Neodgovornost vlasti ovaj put je prevršila svaku meru. Kako je moguće da TENT, postrojenje koje snabdeva strujom pola Srbije, nije imalo spremnu operativinu rezervu uglja, koja po zakonu mora da postoji, kako bi se obezbedila nesmetana proizvodnja u slučaju problema sa dopremom uglja? Kako je moguće da Vlada nema energetskog inspektora koji je trebalo da kontroliše rad TENT-a i pravovremeno nalaže otklanjanje takvih propusta? Ko će odgovarati što su desetine hiljada građana ostale bez grejanja usred decembra zbog čistog nemara Vlade, njenog Ministarstva za energetiku, direktora EPS-a i direktora TENT-a? Koliko je građane Srbije koštao interventni uvoz električne energije koji je sasvim lako mogao biti izbegnut?

Previše je pitanja, a nikakvih odgovora i odgovornosti od vlasti koja je i ovim incidentom pokazala da se raspada i puca po svim šavovima. Ako su juče dozvolili da iz potpuno bizarnog razloga bude ugrožena energetska stabilnost zemlje, da iz državnog budžeta preko noći izlete milioni evra, da zbog javašluka čitav grad ostane bez grejanja, šta možemo da očekujemo danas ili sutra? Imajući ovo u vidu, nedavne šale koje su se zbijale na račun Vučića i njegovih “kadrova” koji bi izgradnjom nuklearne elektrane direktno ugrozili naše živote sada više uopšte ne deluju kao šale.

Pokret Ne davimo Beorad poziva građane da u aprilu sledeće godine pokažu odgovornost i smene ovu kriminalnu vlast kako se ovakvi i slični incidenti više nikada ne bi događali.

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).