Ne davimo Beograd poziva zainteresovane da se priključe naporima pokreta Odbranimo reke Stare planine i sa nama krenu na radnu akciju uklanjanja cevi postavljenih radi izgradnje Mini-hidroelektrane iz korita Rakitske reke u subotu 15. avgusta.

Kako pravosnažno rešenje Ministarstva zaštite životne sredine broj 922-480-501-00171/1/2018-04 od 04.01.2019. godine, za uklanjanje cevovoda MHE (mini-hidroelektrane) „Zvonce“ u selu Rakita iz korita Rakitske reke, država Srbija do sada još uvek nije realizovala, pokret „Odbranimo reke Stare planine“ zajedno sa meštanima i Mesnom zajednicom „Rakita“ odlučio je da u skladu sa navedenim rešenjem poštuje zakone i zakonske odredbe Republike Srbije te sprovede rešenje dana 15.08.2020. godine sa početkom u 10.00 časova.

Od strane organizatora biće preduzete sve mere za mirno sprovođenje radne akcije.

Organizovan besplatan polazak iz Beograda je u ranim jutarnjim časovima u subotu 15. avgusta, a povratak za Beograd u popodnevnim časovima, po okončanju akcije.

 

Ukoliko želite da nam se pridružite, javite nam se i rezervišite svoje mesto na: info@nedavimobeograd.rs

Ukoliko niste u prlici da krenete, a želite da donirate sredstva za troškove puta na ovu akciju, to možete učiniti na:
https://nedavimobeograd.rs/doniraj/

Poziv pokreta ORSP: “Izgradnja MHE Zvonce u Rakiti već duže vreme je u žiži javnosti, a pogotovo nakon što je republički inspektor zaštite životne sredine Milan Štetić naložio Goranu Beliću, investitoru MHE „Zvonce“, da cevovod postavljen u koritu za veliku vodu, na deonici dugoj oko 300 metara, bude izvađen, a teren saniran i vraćen u prethodno stanje. No, iako je rešenje doneto još u januaru prošle godine, cevi su i dalje na istom mestu.

U skladu sa prethodno navedenim Mesna zajednica Rakita odlučila je da uputi obaveštenje Opštini Babušnica, Ministarstvu zaštite životne sredine, Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, da je donela odluku da će o svom trošku ukloniti cevi iz korita Rakitske reke i troškove navedenih radnji naplatiti od investitora u sudskom postupku.

Uklanjanje cevi iz korita Rakitske reke izvršiće se 15.08.2020. godine sa početkom u 10.00 časova. izvođenjem radne akcije meštana i dobrovoljaca.

U skladu sa svim navedenim pokret „Odbranimo reke Stare planine“ poziva sve članove, simpatizere i medije da se zajedno okupimo i sprovedemo zakonom propisane radnje.”

Pročitaj i ovo:

Ukinimo BusPlus: Apexu istekao ugovor

Nakon što je firmi Apex Solution Technology istekao ugovor za sistem naplate javnog prevoza BusPlus, inicijativa Ne davimo Beograd poziva grad da odustane od ovog štetnog posla i vrati naplatu u nadležnost grada.