БЛОКОВИ 2018-02-25T17:06:00+00:00

БЛОКОВИ

КОМПЛЕТАН СПИСАК ЖАРИШТА
Планови за развој Новог Београда огледни су пример неодговарајућег система планирања у Београду. Док се нови планови доносе уз обећање изградње свих оних садржаја који станарима новобеоградских блокова заиста недостају, као што су додатни доступни државни вртићи, домови здравља, културни садржаји и места окупљања, реалност показује да до реализације ових садржаја, по правилу, не долази. Ова обећања користе се као изговор за неповратно уништавање јединствених ресурса какве су велике зелене површине Новог Београда, попуњавањем новим стамбеним и пословним зградама.
Процедура учешћа јавности у процесу планирања у тој мери је обесмишљена да чињеница да смо уопште обавештени о променама у сопственој улици представља велики догађај. Становници Блока 63 тако су сазнали да је зелена пољана на којој су желели парк, школу или можда културни центар, предвиђена за изградњу осмоспратнице, тек у тренутку када је она на лицитацији понуђена купцу који “понуди више”. С друге стране, нису у бољој позицији ни грађани који на интернет презентацији града Београда на време уоче оглас о јавном увиду, па кроз лавиринте подрума Градске управе пронађу пут и растумаче ускостручни језик изложених планова, напишу своје мишљење и тако остваре дијалог са надлежним органима. То знају становници Блока 9А који су сакупили преко 2500 потписа како би спречили додатну изградњу у свом пренасељеном блоку и сачували пољану и зграду бивше фабрике авиона “Икарус”. Упркос уверавању надлежних да су све примедбе усвојене, одлука је промењена иза затворених врата, па се становници овог блока данас ипак спремају да дочекају багере.
Зато не треба да чуде све бројније иницијативе локалних заједница које се одлучују за јавни протест као једини начин да надлежнима ставе до знања да су њихов паркић, игралиште или пак жеља за вртићем, макар једнако вредни као жеља будућих инвеститора за зарадом. Током летњих месеци 2017. године у блоковима 44, 45, 70А, 8А станари су се удружили и јавно дали до знања да ће стати у одбрану зелених површина по којима је Нови Београд препознатљив.
Потребно је спречити да се вредност Новог Београда мери тиме колико би потенцијални инвеститор за његове делове платио. Потребно је ревидирати планове за појединачне блокове Новог Београда и одредити нове стратешке правце његовог развоја уз пуно учешће грађана, удружења и организација у доношењу одлука о њиховом окружењу.
У дискусију се можете укључити на форуму иницијативе Не да(ви)мо Београд на линку:
https://ucestvuj.nedavimobeograd.rs/t/nadzidivanja-sklonista-na-nbg-blokovi-8a-33-63-i-64/239
https://ucestvuj.nedavimobeograd.rs/t/blok-61-prodaja-gradevinskog-zemljista/669
Колумна Наш град – Фер гејм
Колумна Наш град – Блокови у игри
Колумна Наш град – Ко се пита шта нам треба – блок 45
О разговору „Чији Нови Београд? Разговор о организовању и грађанским борбама”
КОМПЛЕТАН СПИСАК ЖАРИШТА