Biljana Đorđević iz koalicije “Srbija protiv nasilja” rekla je da je „performans“ opozicije na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine ispunio svoj cilj, a to je da se prekine sednica i odloži rasprava o predsedniku parlamenta.

Đorđević je u Danu uživo ocenila da je ponašanje opozicije na kosntitutivnoj sednici bilo primereno datom trenutku. Kako kaže, s jedne strane su ispoštovani državni simboli, to jest himna, da bi poslanici opozicije potom rekli šta misle o svemu.

„Našli smo neki modalitet učestvovanja i odbijanja učestvovanja“, rekla je Đorđević.

Dodaje da se vlast ponašala kao da je opozicija i uzurpirala skupštinsku zgradu time što su poslanici većine imali pristup galeriji, za razliku od opozicije.

„Na galeriji je bio transparent o dosovcima, a većina članova DOS-a je prešla u taj SNS, od kojih su neki i sedeli ispod banera“, rekla je Đorđević.

Ističe da je neumesno poređenje koje je iznela premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, a koja je kazala da je polaganje zakletve u skupštinskom holu isto kao i polaganje zakletve u toaletu.

Upitana šta je juče na konstitutivnoj sednici bio cilj opozicije i da li je on ostvaren, gošća Dana uživo navodi da je prvi cilj bio da se sednica prekine i da se ne desi sama raspava dok se u Evropskom parlamentu ne izglasa rezolucija o Srbiji.

„I u tom smislu smo uspeli. Najpre smo tražili da se sednica uopšte ne zakazuje tako, da se zakaže za petak, dan posle glasanja u Evropskom parlament. Jesmo postigli cilj jer se diskusija o izboru predsednika odložila i tada ćemo moći da govorimo o izglasanoj rezoluciji Evropskog parlamenta“, objasnila je poslanica koalcije Srbija protiv nasilja.

Evropski parlament u tekstu rezolucije, koja će se sutra naći na dnevnom redu, traži međunarodnu istragu o izbornim neregularnostima u Srbiji.

Đorđević kaže da joj se čini da se vlast sada „malo krije“ i da će odugovlačiti nastavak sednice Skupštine dok bura oko rezolucije ne prođe.

„Računaće s tim da uskoro ističe i mandat Evropskog parlamenta i da će biti izbori za evroposlanike, možda u isto vreme kada i lokalni izbori kod nas“, dodala je.

Ipak, veruje da vlast neće moći da izbegne to pitanje, kao ni nova evropska administracija.

Ona podseća i na nedavnu izjavu predsednika Aleksandra Vučića, koji je pozvao posmatrače ODIHR-a na lokalne izbore koji se održati ove godine, napominjući da to vidi kao ustupak i da je neuobičajeno jer ODIHR ne posmatra lokalne izbore.

Sagovornica N1 kaže da od evropske rezolucije očekuje da se pokrene makar neki postupak s nečim konkretnim, što bi vratilo poverenje građana u izborni proces.

Podseća i na to da je Evropa zapretila da će Srbiji ukinuti neka finansijska sredstva iz pretpristupnih fondova ako se ne obavi međunarodna istraga, ističući da će opozicija naglašavati šta sve mi gubimo ignorišući rezoluciju EP, kao i na koji način je vlast taj novac zloupotrebljavala.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.