Naša Biljana Đorđević učestvovala je ispred Ne davimo Beograd na Forumu istočnoevropskih zelenih partija. Ovo je prvi događaj ovog tipa koji je okupio zelene partije i pokrete iz regiona, kao što su ORAH iz Hrvatske i URA iz Crne Gore, sa namerom da se saradnja na promovisanju vrednosti demokratije, decentralizacije, održivog razvoja i rodne ravnopravnosti i u budućnosti nastavi. 

Biljana Đorđević govorila je na panelu “Priče sa nedavno održanih izbora: kampanje i komunikacione strategije” na Forumu istočnoevropskih zelenih partija koji se održao od 17-19. decembra u online formatu. Pored nje na panelu je govorio Zorislav Antun Petrović, predsednik hrvatske stranke ORAH, jedne od članica zeleno-leve koalicije koja je ove godine imala uspeha na izborima za hrvatski Sabor, kao i Mileta Radovanić, generalni sekretar crnogorskog Građanskog pokreta URA koji je od nedavno u novoj vladi Crne Gore. Moderatorka panela bila je Iva Marković, ekološka aktivistkinja i istraživačica u oblasti političke ekologije, članica inicijative Pravo na vodu i mreže Žene za reke. Razgovoralo se o genezi ovih triju pokreta i partija, uspesima i nedostacima različitih strategija, kako na izborima tako i kampanjama bojkota, s obzirom na srpsko i crnogorsko iskustvo bojkota. Mileta Radovanić je podsetio da je URA iz bojkota parlamenta došla do rezultata koji je ovoj stranci omogućio da bude deo nove vlasti u Crnoj Gori.

Pored ovog panela, na Forumu istočnoevropskih zelenih partija razgovaralo se o uticaju pandemije na zelenu agendu zelenih stranaka, ali i o mladim ljudima kao političarima u okviru zelenih partija.

Forum istočnoevropskih zelenih partija u organizaciji Zelenog foruma prvi je događaj ovog tipa koji je okupio zelene partije i pokrete iz regiona sa namerom da se ovakva saradnja u budućnosti nastavi. Zeleni forum je politička fondacija povezana sa Zelenom partijom Švedske, koja podržava zelene političke organizacije iz Istočne Evrope, Latinske Amerike i Afrike i promoviše vrednosti demokratije, decentralizacije, održivog razvoja i rodne ravnopravnosti.

Pročitaj i ovo: