У недељи иза нас мерне станице широм града свуда су бележиле екстремно високе концентрације честица прашине – ПМ 2.5 чије је свакодневно присуство било чак и преко 250 микро грама по метру кубном и ПМ10 честица, чије је свакодневно присуство било преко 120 микро грама по метру кубном. (ПМ – честице прашине, представљају ситне честице мање од 10 микрометара, које имају способност слободног кретања у атмосфери).

Колико су ови подаци алармантни говори чињеница да су Европска унија и Светска здравствена организација поставиле граничне вредности концентрације ПМ2,5 на 40 μг/м3, а ПМ10 честица на 50μг/м3!

Ситуација је још озбиљнија када узмемо у обзир податке Светске здравствене организације, према којима у Србији током једне године прерано умре више од 7.000 људи услед изложености загађењима из ваздуха, што је неславно друго место у Европи по броју превремених смрти услед загађења ваздуха!

Инцијатива Не давимо Београд позива градоначелника и градске челнике града Београда да сазову хитну седницу Скупштине града са само једном тачком дневног реда – а то је решавање проблема загађења ваздуха у нашем граду.

Како би помогла у овим напорима Иницијатива Не давимо Београд има и спреман читав сет мера које имају за циљ да се ово загађење смањи, а његове последице неутралишу. Тај сет укључује радикално побољшање јавног превоза, масовно озелењавање и пошумљавање града, промоцију одрживе урбане мобилности и прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије.