Regionalna akcija “Drvo prijateljstva” održana je juče i u Beogradu. Inicijativa “Ne davimo Beograd” odazvala se pozivu Evropskog Fonda za Balkan koji je sprovodio ovu akciju istovremeno još u pet gradova regiona: Skoplje, Tirana, Priština, Podgorica i Sarajevo, gde je ukupno zasađeno 400 stabala drveća. U Beogradu je, kod Hotela Jugoslavija, zasađeno 30 od ukupno 100 sadnica drveća koje su u planu.

Ideja za akciju koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan je kompenzacija štete u vidu CO2 emisije nastale kroz sve poslovne letove ovog fonda tokom 2019. godine, ali i sve gore stanje životne sredine i aero zagađenje u Srbiji i celom regionu. U Beogradu akciji su se pridružili udruženje “Pravo na grad”, “Ulice za bicikliste” i “Šuma peva”. Takođe, zbog epidemiološke situacije, broj građana i građanki uključenih u akciju bio je ograničen na dvadeset.

Predstavnik Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović istakao je da ova akcija predstavlja “simboličku ruku prijateljstva između regiona kojom pokazujemo da se zajedničkim akcijama i svešću o okolini brinemo za naše gradove.” “Optimizam i poruka da možemo nešto da promenimo je nešto što svima nama prethodnih meseci, usled epidemije, nedostaje”, istakla je direktorka Evropskog fonda za Balkan, Aleksandra Tomanić. Doprinos i briga za očuvanje naše životne okoline je neophodna tako da je “EFB svojim primerom želeo da pokaže da preuzimanjem lične odgovornosti kao pojedinci i organizacije možemo da doprinesemo.”

Drvo prijateljstva je bila još jedna prilika da pokažemo da solidarni i udruženi možemo da podstičemo dobre promene za naš grad i okolinu. Ne davimo Beograd redovno organizuje akcije sadnje drveća na brojnim gradskim lokacijama, želeći da ukaže na to da su zelene politike bitan deo onoga što čini dobar grad za sve.

Pročitaj i ovo:

Lazović za Nova S: Rasipamo novac dok se deca leče sms porukama

“Sa jedne strane treba da slavimo neko zajedništvo, bolju godinu želimo jedni drugima. Umesto da ta sredstva uložimo, da nekome zaista bude bolje, mi ih rasipamo tako da na njima zarade korumpirana elita bliska sa Naprednom strankom”, kazao je Radomir Lazović.

Rasprava o budžetu – nova manipulacija gradske vlasti Beograda

Na okruglom stolu o gradskom budžetu, koji je održan danas u Medija centru, ocenjeno je da je javna rasprava na koju je vlast pozvala građane fingirana politička promocija, a ne iskreno uključivanje ljudi u odlučivanje. Takođe, najavljena je saradnja lokalne odborničke grupe Srce grada sa Zajedno za Srbiju, Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd.