Najavljena izgradnja Srpsko-kineskog industrijskog parka na području Beljarice, predstavlja još jedan napad na obale našeg grada i prirodna dobra od velikog značaja. Pokret Ne davimo Beograd podneo je zato stručne primedbe na izradu prostornog plana za ovu oblast. Beljarica zaštićena od ugrožavanja gradnjom i uređe na po ugledu na nacionalni park Donau Auen pored Beča.

Lokacija za industrijski park je loša i u saobraćajnom i u infrastrukturnom smislu, i potpuno je suprotna principima održivog razvoja, jer se umesto brownfileld investijcija forsira zauzimanje potpuno nove neopremljene lokacije namenjene poljoprivredi, koja je povezana sa gradom uskim grlom kod Pupinovog mosta gde se već stvaraju gužve, a da pritom ne postoji visokokapacitetni šinski sistem koji bi efikasno i udobno prevozio zaposlene na tu lokaciju.

Ovo bi levoj obali i žiteljima Borče, Ovče i Padinske skele donelo samo nove gužve, a ugrozilo bi i status Beljarice i forlanda kao zaštićenog dobra, jer kineske investicije u Srbiji ne mogu baš da se pohvale dobrim uticajem na životnu sredinu.

Smatramo da zaštićeno područije treba urediti po ugledu na nacionalni park Donau Auen pored Beča, koji je poptuno prepušten delovanju reke i prirode, a povezan biciklističkim i pešačkim rutama sa gradom. Potrebno je građanima Beograda otvoriti mogućnosti za istraživanje ovih predela i za šetnju, posmatranje ptica vožnju bicikla ili kajaka.

Važno je istaći i da je lokalna grupa pokreta Ne davimo Beograd animirala lokalnu zajednicu koja podržava ideju zaštite ove oblasti. Predstavnici grupe sa leve obale Dunava su ukazali i na to da promena namene zemljišta nije u skladu sa važećim planovima grada Beograda koji forsiraju očuvanje poljoprivrednog zemljišta i bolje iskorišćavajnje postojećih industrijskih zona.

Pročitaj i ovo:

Podrška svedoku rasističkog ponašanja policije

Pokret "Ne davimo Beograd" osuđuje ponašanje policijskih službenika na Aerodromu Nikola Tesla, zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla iz kojih su doputovali. Ovaj čin je dodatno šokantan, zataškavanjem ove situacije u vidu skandaloznog saopštenja za javnost policije u kome prete prekršajnom prijavom građaninu koji je svedočio rasističkom ponašanju policije i o tome javno govorio. Umesto da sprovedu postupak unutrašnje kontrole i kazne odgovorne, policija se obrušila na očevica koji nije ćutao na kršenje zakona.