Ne davimo Beograd pozdravlja akciju policije, BIA i tužilaštava u kojoj su lišeni slobode Veljko Belivuk i njegova organizovana kriminalna grupa. Pozivamo nadležne državne organe da rasvetle i ostale detalje, kao i sve veze ove grupe sa pripadnicima vlasti, institucija i predstavnika najviših državnih organa koji su omogućili i pomogli da ova grupa huligana u proteklih pet godina naraste do jednog od najvećih kriminalnih udruženja koje je ova zemlja ikada videla.

Ne davimo Beograd podseća Aleksandra Vučića da je prošlo više od 5 godina od njegovog još uvek neispunjenog obećanja da će pravdi biti privedeni maskirani nasilnici koji su pod okriljem izborne noći i zaštitom policije rušili jedan deo našeg glavnog grada. Od “kompletnih idiota” iz Hercegovačke ulice, maskiranih siledžija sa državnom zaštitom, stigli smo do najjezivijih opisa mučenja i ubistava koje su počinili ljudi koji su do samo pre nekoliko meseci gledali utakmice iz iste lože sa direktorom srpske policije.

Ako nekome nije bilo jasno zašto smo tada ustali u zaštitu pravne države, opisi zverstava koje danas čitamo u novinama otklanjaju svaku nedoumicu. Zato što smo znali šta nas čeka i zato što smo želeli to da sprečimo. Stoga, odgovornost za ono čemu danas svedočimo leži samo i jedino na političkim zaštitnicima “kompletnih idiota.”

Zahvaljujući potpunom uništavanju svih institucija, uništavanju koje za cilj ima da omogući uzurpaciju vlasti od strane jednog čoveka i njegovog najbližeg okruženja, Srbija je država gde se pod zaštitom policije vlast SNS oslonila na kriminalne falange čim su građani pokazali prve znake nezadovoljstva i odgovorili na poziv Ne davimo Beograd, da joj to svoje nezadovoljstvo pokažu lupajući u šerpe sa svojih terasa i prozora. Velja Nevolja je bio zaštitno lice poruke koju je vlast Aleksandra Vučića poslala građanima Srbija onda kada su oni odlučili da je pozovu na odgovornost.

Srbija je država u kojoj niko nije odgovoran zato što delovi policije nezakonito prisluškuju državni vrh. Srbija je država u kojoj se vlast kune u fiskalnu odgovornost, a istovremeno deli desetine miliona evra fudbalskim klubovima čije uprave danas tvrde ne znaju šta im se dešava ispred samih kancelarija. Srbija je država u kojoj naše majke nemaju elementarne uslove da podižu svoju decu, a vlast troši stotine miliona na stadione koji, kada uzmemo u obzir čemu nam služe i oni koje već imamo, nisu potrebni nikome osim malobrojnim pojedincima koji će se na ovome državnom poslu obogatiti.

Raskidanje kriminalnih veza, povratak pravnoj državi i poštovanju zakona, a pre svega uvođenje elementarne odgovornosti u naš politički život su preduslov vraćanja mira na ulice našeg grada koje u poslednje vreme sve češće svedoče brutalnim mafijaškim obračunima u kojima su ugroženi kako svi Beograđani, tako i svi građani Srbije.

Pročitaj i ovo:

Stojmenović za HBS: Zelene politike i solidarnost za pravednije društvo

Pre šest godina grupa građana i građanki nezadovoljnih načinom razvijanja glavnog grada udružila se i osnovala Inicijativu Ne davimo Beograd. Inicijativa je nastala kao lokalni društveni pokret koji je i institucionalno i vaninstitucionalno, učestvovanjem u javnim raspravama ali i građanskim protestima, ukazivao na štetnost projekata izgradnje Beograda na vodi da bi se tokom godina razvila u relevatnog političkog aktera koji se zalaže za razvijanje grada koji je u skladu sa potrebama njegovih stanovnika.

Dobrica Veselinović, panker koji voli da popravlja Beograd

U novom izdanju podcast-a „Život na srpskom”, Dobrica Veselinović daje odgovore na neka važna i neka manje važna pitanja: 1) kakav bi čovek trebalo da vodi prestonicu Srbije i čiji je "naš grad"; 2) odgovara na prozivke Gorana Vesića, ali i onih koji kažu da je previše fin za politiku; 3) otkriva kako živi i u čemu uživa kad ne popravlja Beograd; 4) o spomeniku Stefanu Nemanji, ali i o panku; 5) o javnom nadmetanju za kuću na Vračaru; 6) o pivu ispred dragstora, o gradskom prevozu; 7) o bajkama i "komadiću koji nedostaje" i još mnogo toga...