Pokret Ne davimo Beograd solidarno stoji sa građanima i građankama koji protestuju od sinoć na Karaburmi i najoštrije osuđuje bahatost vozača koji u ulici Marijane Gregoran na pešačkom prelazu automobilom udario oca i dvoje dece, (od kojih je jedno nažalost preminulo), a zatim pobegao sa mesta nesreće.

Ovaj slučaj posledica je saobraćajne politike kojom se u Beogradu godinama favorizuje protočnost i ubrzanje automobilskog saobraćaja na račun drugih učesnika u saobraćaju i na kraju na račun opšte bezbednosti.

Jedan od načina kako se ovakvi slučajevi mogu preventivno sprečiti je uvođenje ograničenja brzine od 30 km na čas u celom gradu, osim na 50 km/h u glavnim ulicama, kao i obezbeđivanje poštovanja tog ograničenja tehničkim merama usporavanja saobraćaja i dizajnom samih saobraćajnica na taj način da vozači na njima ne mogu da divljaju. Ovo se može jednostavno i brzo učiniti postavljanjem usporivača saobraćaja, novim semaforima i edukacijom svih učesnika u saobraćaju.

Sa druge strane, bežanje sa mesta nesreće postalo maltene praksa, kao i bahata vožnja koja do tih nesreća dovodi.  Nažalost, svi smo svedoci da se često na bahatost vozača ukazuje danima i da saobraćajna policija sleže ramenima, dok se nesreća ne dogodi a tada je već kasno. Sa tom praksom se mora stati!

Ne davimo Beograd u svom planu Za dobar grad predlaže i češće i rigoroznije kontrole brzine motornih vozila, kao i agilnije i ažurnije kažnjavanje prekoračenja brzine u centralnim gradskim bulevarima i stambenim četvrtima.

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.