Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta upućuje podršku članicama Odbora za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Vladislavi Gordić Petković, prof. dr Gordani Lalić-Krstin i dr Zorani Antonijević, koje su istupile iz ovog tela, kao i redovnoj profesorki Filozofskog fakulteta Sabini Halupka Rešetar, koja je prethodno podnela ostavku na mesto Prorektorke za međunarodnu saradnju. Kao razlozi za ovakve postupke istaknuti su odsustvo adekvatne reakcije na blokadu Filozofskog fakulteta, ignorisanje i omalovažavanje profesorki i saradnica univerziteta, kao i izostanak podrške dvema dekanicama koje su stale u odbranu autonomije univerziteta. Podsećamo da su prof. dr Ivana Živančević-Sekeruš i prof. dr Milica Pavkov Hrvojević zbog toga bile izložene napadima i pretnjama u tabloidima i na društvenim mrežama.

AŽF najoštrije osuđuje postupke Rektorata koji su doprineli ugrožavanju bezbednosti dekanica Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta, i posebno skreće pažnju javnosti na zaključak članica Odbora o urušavanju osnovnih vrednosti slobode i rodne ravnopravnosti na univerzitetu. Ova dešavanja potvrđuju širi trend reakcionarnih desnih politika, kao i odbacivanja načela rodne ravnopravnosti.

Nedopustivo je ovakvo postupanje u okvirima akademske zajednice, naročito u svetlu pojačanih napada kako na integritet izbornog procesa na univerzitetima, tako i na Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji garantuje prava i ostvarivanje ravnopravnosti svih žena u Srbiji. Mizoginiji nema mesta ni u našem društvu, ni na našim univerzitetima!

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.