Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta na Nacionalni dan rodne ravnopravnosti želi da podseti da je neravnopravnost žena i dalje sveprisutna u našem društvu, i da smo zbog toga i dalje daleko od proslavljanja ovog datuma kao konačne pobede u borbi za ostvarivanje ravnopravnosti.

Dan rodne ravnopravnosti je ustanovljen 2021. godine, na dan kada je 1842. ukazom kneza Mihaila odobreno otvaranje prve škole za žensku decu, čime su devojčice, devojke i žene u Srbiji dobile pravo na obrazovanje.

U Srbiji i dalje postoji niz problema kad je reč o položaju žena u društvu. U 2024. godini je već zabeleženo 10 femicida, akušersko nasilje se i dalje ne kažnjava propisno, brojne žene nemaju pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti, seksualno uznemiravanje na fakultetima se ignoriše. Dok se sve to dešava, zaštitnik građana ove godine pokreće postupak o oceni ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, patrijarh pravoslavne crkve Porfirije u javnosti je 2023. godine iznosio uvrede o ženama, a već dva puta je u Narodnoj skupštini Republike Srbije podnošen Predlog zakona o stavljanju van snage Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Na datume poput ovog, važno je da otvoreno razgovaramo o problemima koji jasno pokazuju u kakvom su položaju žene, ali i manjinske zajednice u našem društvu. Podsećamo da postoje načini na koje se ovi problemi mogu rešiti, prvenstveno kroz državne institucije koje su zadužene za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, pre svega u zakonodavnim i proceduralnim okvirima. AŽF i ZLF nastavljaju da kroz svoj poslanički i odbornički, ali i aktivistički rad ističu pitanja rodne ravnopravnosti u prvi plan, kao i da u saradnji sa različitim orgnizacijama i celim društvom rade na isticanju značaja ove teme i na traženju sistemskih rešenja.

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.