Aleksandra Mališić, koordinatorka ženske grupe Ne davimo Beograd, izjavila je za Danas da „ohrabruje činjenica da smo dočekali zadovoljenje pravde kao ishod trogodišnje borbe Marije Lukić.

– Obećava i to što je Viši sud u Kruševcu pokazao integritet ne dozvoliviši dodatne opstrukcije, čemu je Jeličić bio sklon tokom trajanja sudskog procesa. Verujemo da će u budućnosti, a zahvaljujući ovom slučaju, institucije štititi one koje prežive nasilje, a počinioce u razumnom roku i adekvatno sankcionisati – ukazuje Mališić.

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus počeo je izdržavanje kazne zatvora za polno uznemiravanje svoje bivše zaposlene Marije Lukić. Pravda je zadovoljena nakon više od dve godine mukotrpne borbe odugovlačenja i opstrukcije procesa.

Marija Lukć, koja je tokom ovog procesa bila napadana verbalno i fizički, istrajavala je u ovoj borbi i postala simbol borbe žena protiv svakog uznemiravanja. Njena borba i pobeda daje nam snagu da nastavimo dalje, dok sve žene ne budu slobodne od muškog nasilja.  Ovo je pobeda za Mariju, ali i Snežanu, Danijelu i druge žene Brusa koji su za seksualno uznemiravanje takođe prijavile Jeličića, ali je tužilaštvo odbacilo njihove prijave.

Podsećamo, inicijativa Ne davimo Beograd je konstantno pružala podršku Mariji Lukić, a naši aktivisti su i redovno odlazili na zakazana sudska ročišta u Brus i u Kruševac. Pokazali smo snagu zajedništva i solidarnosti. Pokazali smo da nijedan moćnik nije moćniji od glasne javnosti.

Ne zaboravimo da su u početku Milutina Jeličića snažno branili iz Srpske napredne stranke kojoj je tada pripadao. Kako je rastao pritisak javnosti, SNS ga se postepeno, a na kraju i potpuno, odrekao. Zatim se približio radikalima, postao član njhove stranke, a Šešelj je dolazio na suđenja i ometao proces. Pritisak javnosti nije popuštao, pa je Jeličić izgubio čak i podršku radikala. Kako je javnost bila glasnija i solidarnija, tako je Jeličić gubio jednu po jednu vezu koja mu je omogućavala bahato ponašanje i stvarala utisak moći. Na kraju, njemu od te moći nije ostalo ništa, a sve zahvaljući ljudima koji nisu dozvolili da se ovaj slučaj „prepusti slučaju“.

Pročitaj i ovo:

Stojmenović za HBS: Zelene politike i solidarnost za pravednije društvo

Pre šest godina grupa građana i građanki nezadovoljnih načinom razvijanja glavnog grada udružila se i osnovala Inicijativu Ne davimo Beograd. Inicijativa je nastala kao lokalni društveni pokret koji je i institucionalno i vaninstitucionalno, učestvovanjem u javnim raspravama ali i građanskim protestima, ukazivao na štetnost projekata izgradnje Beograda na vodi da bi se tokom godina razvila u relevatnog političkog aktera koji se zalaže za razvijanje grada koji je u skladu sa potrebama njegovih stanovnika.

Dobrica Veselinović, panker koji voli da popravlja Beograd

U novom izdanju podcast-a „Život na srpskom”, Dobrica Veselinović daje odgovore na neka važna i neka manje važna pitanja: 1) kakav bi čovek trebalo da vodi prestonicu Srbije i čiji je "naš grad"; 2) odgovara na prozivke Gorana Vesića, ali i onih koji kažu da je previše fin za politiku; 3) otkriva kako živi i u čemu uživa kad ne popravlja Beograd; 4) o spomeniku Stefanu Nemanji, ali i o panku; 5) o javnom nadmetanju za kuću na Vračaru; 6) o pivu ispred dragstora, o gradskom prevozu; 7) o bajkama i "komadiću koji nedostaje" i još mnogo toga...