Kandidatkinja Aleksandra Galonja učestvovala je ispred Inicijative Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad, naš grad u javnoj debati I MI GLASAMO, održanoj u ponedeljak 26.02.2018. u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Debatu je organizovalo udruženje Da se zna! kako bi motivisalo političke aktere da se izjasne po pitanju problema LGBT zajednice, istovremeno osnažujući samu zajednicu, ali i širu javnost, da pri glasanju uzme u obzir stavove prema LGBT građanima/kama.

Galonja se na početku zahvalila udruženju Da se zna! na prepoznavanju važnosti političke participacije LGBT osoba i pinorskom radu u ovom polju. Ona je istakla da je to važan korak ka boljem tretmanu LGBT zajednice u Beogradu (ali ne samo u Beogradu).

Galonja je podsetila da je Ne davimo Beograd izrastao u političku listu iz građanskog aktivizma koji je ukazivao na nepoštovanje zakona i zalagao se za Beograd u kojem odlučuju građanke i građani, za Beograd koji je naš grad.

„Ne davimo Beograd i vidi svoje prirodne saveznike u grassroot aktivizmu, pa tako se među našim kandidatkinjama za odbornice nalazi i aktivistkinja Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava”, rekla je Galonja, dodajući da je Ne davimo Beograd jedna od dve liste na kojima ima više žena nego muškaraca.

U debati su pored predstavnice liste Ne davimo Beograd, učestvovale Tamara Tripić, ispred liste Da oslobodimo Beograd , Anita Mitić, ispred Liste Nova lica, Predrag Azdejković, ispred liste Šta radite bre – Marko Bastać i Ana Janković Jovanović, ispred liste Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!

Galonja se u svom nastupu osvrnula i na raspodelu gradskog budžeta, čineći transparentnom činjenicu da trenutno ne postoji veliki prostor za finansijsku podršku LGBT zajednici. Sa druge strane, na pitanje da li bi Ne davimo Beograd podržao kampanju zagovaranja za dobijanje prostora od Grada Beograda u kome bi udruženje Da se zna! moglo da pruža psihološku i pravnu pomoć LGBT osobama u situaciji nasilja i diskriminacije, odgovorila da je upravo jedan od fokusa rada Ne davimo Beograd, mapiranje i stavljanje u upotrebu neiskorišćenog prostora u javnom vlasništvu za različite potrebe zajednice.

Mnoga od pitanja koja se tiču LGBT osoba su odgovornost na nacionalnom nivou, ali grad Beograd treba snažnije da se zalaže za zaštitu prava svih. Ne davimo Beograd želi grad u kome se zastava duginih boja slobodno vijori na ulicama kao što je to bio slučaj na protestima.