Akcija u Jagodini: Vaša reč je vaša snaga – niste same

Ženska grupa Ne davimo Beograd deo je Nezavisne ženske grupe, sastavljene od predstavnica/ka ženskih organizacija, građanskih inicijativa i društveno angažovanih pojedinki i pojedinaca, koje su u subotu, 5. juna, na Trgu narodne omladine u Jagodini održale skup podrške ženama i devojčicama iz Jagodine koje su potencijalne žrtve seksualne eksploatacije. Direktnom akcijom na terenu zajedno smo uputili poruku potencijalnim žrtvama da u ovom procesu nisu same, i da su im bez uslovljavanja otkrivanjem identiteta i učestvovanjem u istražnom i sudskom postupku zakonom garantovane pomoć i podrška.


Podsetimo, dva dana pre nego što će 393 žene iz Jagodine, zaposlene u javnom sektoru, podneti tužbu za izazivanje panike protiv Marinike Tepić, jer je navela da se žene u tom gradu seksualno ucenjuju kako bi dobile posao, Dragan Marković Palma, osumnjičen kao glavni organizator, najavio je njihovu tužbu u medijima. Nakon toga, 24. aprila, dok je Marinika Tepić davala izjavu u vezi sa navodima o pedofiliji i prostituciji u organizaciji Dragana Markovića Palme u PU Jagodina – mi smo kao aktivistkinje i aktivisti iskoristile/i trenutak da zajednički skrenemo pažnju na to da su institucije tu da rade svoj posao i da još jednom, nakon suđenja Milutinu Jeličiću, pokažemo da smo tu za sve žene i devojčice koje su zlostavljane.

Podržavamo zahtev koji su članice ženskih organizacija Mreže žene protiv nasilja i Antitrafiking mreže, uputile Republičkom tužilaštvu i pozvale da hitno ispita navode svedoka, da kategoriše slučaj potencijalne organizovane trgovine ženama i devojčicama u Jagodini i da ga prosledi Tužilaštvu za organizovani kriminal.


Tužilaštvo i policija mogu i treba da zaštite ove žene i devojčice, baš kao i svedoke koji se osete osnaženo da istupe. Imajući u vidu težinu ovog krivičnog dela i njegov društveni značaj (glavni osumnjičeni je nosilac vlasti na lokalnom i republičkom nivou) – ukoliko sada jasno i javno ne istrajemo u zahtevima za bezuslovnu zaštitu i podršku svim žrtvama i svedocima u slučaju Jagodina, sve strategije i zakoni koje je država donela su mrtvo slovo na papiru, a žrtve nasilja trajno oštećene.

Još jednom pozivamo potencijalne žrtve ovog i sličnih krivičnih dela da se jave na 011 785 0000, [email protected], kako bi se upoznale sa dostupnim vrstama pomoći i podrške. Svi pozivi su anonimni!


Nezavisnu žensku grupu (za sada) čine/podržavaju:
ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, NVO Labris, Žene u crnom, BeFem – Feministički kulturni centar, Ženska grupa Ne davimo Beograd, Udruženje žena, Peščanik – Kruševac, UG PAOR, Zrenjanin, Centar za devojke – Niš, Sos za žene i decu žrtve nasilja – Vlasotince, UG Fenomena – Kraljevo, Alternativni centar za devojke – Kruševac, Udruženje Roma Novi Bečej, Centar za ženske studije, Impuls – Tutin, Ženski centar Užice, Magazin Karakter, Inicijativa Verujem ti, Minja Marđonović, Aida Ćorović, Jelena Jaćimović, Danijela Štajnfeld, Marta Fiš, Marija Lukić, Jelena Ivković, Vera Kurtić, Tamara Urošević, Mina Damnjanović, Lepa Mlađenović i Milena Milojević.